Få koll på lagarna
Pedagogen sitter framför mig och är helt förtvivlad. Hen har precis blivit uthängd i sociala medier av en vårdnadshavare till ett av barnen i förskolan vi jobbar på. Det handlar om en fest hos några grannar där både pedagogen och vårdnadshavaren deltagit. Pedagogen sägs ha betett sig opassande och sagt saker på festen om andra barn och vårdnadshavare i förskolan. Flera vårdnadshavare i förskolan har sett inlägget och jag har fått några påringningar från föräldrar som oroligt undrar om pedagogen är att lita på.
Pedagogen och den aktuella vårdnadshavaren bor nästan grannar, så för pedagogen har det varit naturligt att de är vänner i sociala medier och går på samma fester. Men denna gång blev det svårt. Det visade sig senare att vårdnadshavaren hade hittat på allt. Som rektor hade jag nyligen haft ett samtal med vårdnadshavaren om en oro vi har kring barnet och hen var irriterad på detta.
Situationen ovan skedde för över tio år sedan. Sociala medier var relativt nytt och vi hade inte satt upp några tydliga riktlinjer för hur vi skulle skilja på professionellt och privat i dessa forum. För mig blev denna händelse startskottet för att sätta mig in i regelverk och tolkningar av lagar och regler som gäller både för barnen, vårdnadshavare och min personal.
I förskolan är skollagen och läroplanen i fokus när vi pratar om lagar och förordningar att följa. Skollagen reglerar bland annat vilka rättigheter och skyldigheter barn och deras vårdnadshavare har. Läroplanen i sin tur beskriver förskolans värdegrund, vad barnen ska få möta i förskolan och vilket ansvar rektorn och förskollärarna har. Men vi måste också ha koll på en rad andra lagar – socialtjänstlagen, diskrimineringslagen, arbetsmiljölagen, offentlighets- och sekretesslagen och såklart barnrättslagen. Som juristen Maria Refors Legge uttrycker det i sin artikel så är förskolan en juridiskt influerad plats och lagar styr och reglerar vår verksamhet utan att vi alltid tänker på det.
I detta temanummer har vi valt att ha fokus på juridiken som styr förskolan. Under arbetets gång har vi insett att det finns en stor osäkerhet ute i förskolorna. Vi noterar att många gärna kan och vill uttala sig om hur de jobbar med orosanmälan, vilket är fantastiskt och viktigt. Vi har ju ett stort ansvar i att se till barnets bästa och då måste vi hantera den oro vi känner för ett barn. Men vi behöver också ha koll på andra lagar så att vi, när en situation som den jag beskriver inledningsvis uppstår, vet vilka lagar vi behöver förhålla oss till när vi försöker reda ut ärendet.
Vilken koll har du på författningarna som styr förskolan och hur ansvarsfördelningen ser ut mellan stat, huvudman och rektor? Vad gäller för fristående respektive kommunala förskolor? När är det okej att bryta tystnadsplikten och hur fungerar tillsynsansvaret när en vårdnadshavare kommit för att hämta sitt barn? Några av svaren på dessa och många andra frågor får du i detta nummer av Förskoletidningen. Jag hoppas också att du som läsare blir nyfiken och vill ta reda på mer om juridiken som styr förskolan.