”Jag vill skicka frimodiga barn till skolan”
Malin Gummesson har alltid vetat att hon vill arbeta med barn och i Vireda förskola känner hon sig hemma. Vinnaren av priset Årets förskolekraft har en stark tilltro till barnens förmåga och till gemenskapen bland kollegorna.
Det ser ut som i Bullerbyn. Byggnaden är röd med vita knutar, och den är omgiven av skog. Till och med de yngsta barnen på avdelningen Hallonet är vana att traska över stock och sten, även om en del av dem får åka bärsele ibland.
Vireda förskola ligger i ett litet samhälle utanför Aneby. Här arbetar Årets förskolekraft 2023, förskolläraren Malin Gummesson, sedan fyra år tillbaka. Hon har gått raka spåret från gymnasium till förskollärarutbildning – yrkesvalet har det aldrig varit något tvivel om.
– Jag har alltid älskat att vara tillsammans med barn. Och jag kände att jag ville till en liten plats på landet där gemenskapen är stark. Precis så är det här. Vi är sju personal på min förskola, men i rektorsområdet är vi faktiskt fler än tjugo. Vi samarbetar mycket.
Läsårets fokusområde är utomhuspedagogik. Där får Malin Gummesson utlopp för all den kreativitet och företagsamhet som prisas i motiveringen – där står bland annat att hon är ”en ’doer’ som leder lärgrupper och tar tag i att fixa praktiska saker”.
Så här har skogen flyttat in på avdelningen, barnen har stockar och stenar att kliva över även inomhus. Och själva verksamheten flyttar pö om pö ut.
Det mesta man kan göra inomhus kan man också göra ute, är Malin Gummessons devis. Särskilt när det en bit ut i skogen finns en stor gran som så generöst sträcker ut sina grenar och ordnar en skogskoja till barnen. Här har pedagogerna ordnat en portal, markerad av ett vitt tyg som man sveper åt sidan för att kunna träda igenom.
Helt magiskt kliver barnen på så vis in i sin egen trygga plats i det vilda, en skogskoja som är till bara för dem. De dansar och sjunger här, de lär sig om naturen, om allemansrätten och om känslor.
– Härifrån utforskar vi skogen, vi går på äventyr från kojan och återvänder dit. Vi började med korta stunder, men numera känner sig barnen trygga. När vädret tillåter kan vi vara i skogen hela dagar!
I en fågelmatare ligger ibland uppdrag – en listig räv smyger dit och lämnar dem. Och så finns ”naturrutan” där barnen lägger saker och ser vad som händer med dem. Det kan hamna en leksaksbil där. Eller en chokladboll, barnen bestämmer.
De agerar också ut barnboken Herr Pinneman i skogen. De hittar sina egna pinnemän som råkar ut för samma saker som i boken. En hund tar Pinneman, hjälp! Vad känner pinnemannen då, blir familjen orolig?
– Nu ska vi köpa vandrande pinnar till avdelningen så vi får riktiga pinnemän. En av kollegorna är djurvårdare så de kommer att få det bra!
Malin Gummesson älskar ”sina” 27 förskolebarn, hon älskar sitt jobb och kollegorna. Det är grunden för det engagemang som har lett till att hon i dag är tillförordnad rektor, och att hon tillsammans med rektor har tagit fram en strategisk plan för hållbar utveckling av de tre förskolorna i rektorsområdet. Den utgår från Agenda 2030, som brutits ner i delmål.
Förskolorna ska förutom arbetet med utomhuspedagogik också arbeta med tydliggörande pedagogik, tillgänglig närmiljö, digitalisering och kompetensförsörjning. På APT ges utrymme för att diskutera fokusområdena:
– Förra gången pratade vi om digitalisering och hade en workshop i analog programmering. Vi har fått ett väldigt bra kollegialt lärande på APT, träffarna är viktiga för oss, konstaterar hon.
Analog programmering är alltså programmering utan digitala verktyg – man styr varandra genom att röra på olika ställen på kroppen eller genom att säga höger/vänster, beroende på åt vilket håll man ska gå.
Hon leder också en lärgrupp i en av förskolorna. Lärgruppen går igenom lärmiljön i enlighet med DATE lärmaterial (DATE står för delaktighet, attityder, tillgänglighet, elever och barn). Personalen granskar varje rum, och därefter diskuteras förbättringar. Hallonet har fått lägre bord i matrummet, så att barnen själva ska kunna lägga för sig mat. Särskilt ettåringarna kan behöva hjälp, men självständighet uppmuntras:
– Om de inte själva får ta sin mat, hur ska de då lära sig hur mycket de kan äta? Vi har sett en stor förändring sen vi började med detta. Barn som inte vill äta provar mer. Barnen äter mer, och de provar fler olika sorters mat. Klart att det hamnar en del på golvet, men det gör verkligen ingenting.
Malin Gummessons engagemang smittar, det är en stor del av anledningen till att just hon blev Årets förskolekraft. När hon kom till Vireda för fyra år sedan var det en bra plats, men i dag är den ännu bättre, förklarar rektor Maria Stejdahl:
– Gemenskapen mellan förskolorna är större, numera ringer de exempelvis varandra innan de kallar in en vikarie. Vi har oerhört bra personal, det krävs bara att någon går först. Och det är ofta Malin som gör det. Hon ser lösningarna, inte hindren.
I rektorsområdet finns förutom tre förskolor också en skola för förskoleklass till femte klass. Till skolan vill Malin Gummesson skicka frimodiga barn med stark tro till den egna förmågan. Det är hennes främsta drivkraft.
– Barnen ska veta att vad de säger är viktigt. Vi lyssnar alltid på dem och tar vara på deras tankar och idéer. Det kan vara hur knasigt som helst, men vi kör på det. Barnen är kompetenta och vi ska ge dem de bästa förutsättningar att utvecklas.
Kvittot på att hon lyckas får hon när hon ser att alla omkring henne mår bra. Alltså alla, inte bara barnen:
– Vi behöver trygga relationer mellan oss alla. Föräldrarna lämnar det käraste de har till oss, och litar på att vi gör det bästa vi kan. Och vi kollegor hjälper och stöttar varandra. Det är när alla är trygga som vi kan bygga vidare, annars går det inte!
Ur juryns motivering:
”Årets Förskolekraft ser till att förskolor i landsbygd ligger i framkant och får saker att hända i verksamheten. Hon är en ”doer” som leder lärgrupper och tar tag i att fixa praktiska saker – som att gräva ner en roddbåt på gården i projektet om vatten eller tillsammans med arbetslaget planera en arbetskväll med vårdnadshavare för att förändra i utemiljön. Årets Förskolekraft tar ansvar för helheten och bistår gärna andra förskolor i området när de behöver hjälp. På så sätt ser hon den röda tråden i alla tre förskolor och har tillsammans med rektor tagit fram en strategisk plan för utveckling inom hela förskoleområdet. Hon handleder studenter under deras VFU vilket främjar såväl sin egen som studentens och hela arbetslagets utveckling.
Med sitt driv, sin energi och sitt engagemang gynnar Malin Gummesson utvecklingen och måluppfyllelsen både i den egna förskolan och i hela rektorsområdet – för barnens bästa. En riktig förskolekraft!”
Utmärkelsen Årets förskolekraft delas ut av Förskoletidningen till en person som genom sitt engagemang och sin kunskap lyckats inspirera både kollegor och barn och har bidragit till ökad måluppfyllelse.