Tillsammans lyfter vi oss – för barnen

Vi läser inspirerande artiklar på nätet, går på föreläsningar och diskuterar med kollegor. Men hur tar vi vara på alla dessa möjligheter till att utvecklas i vår profession och bli ännu bättre på det vi gör? Hur lär vi tillsammans och av varand­ra? Hur kommer det vi lär oss barnen till gagn?

I vårt uppdrag ingår att vi ska utvärdera och utveckla utbildningen. Vid en första anblick kan det verka stort och svårt, men det behöver det inte vara. För oss innebär det att vi försöker utvärdera och utveckla oss själva som pedagoger. Att försöka göra det lite bättre i dag än vad vi gjorde i går. Inte bara acceptera att vissa situationer är dåliga utan ta ansvar för det och jobba för att göra det bättre. 

Det kräver reflektion och det kräver olika kompetensutvecklingsformer. Ibland kan vi behöva läsa något, lyssna på föreläsningar eller poddar, men ganska ofta finns svaren i vår egen profession. Vi kan lära av varandra. Vad gör andra som lyckas? Hur pratar min kollega med barnen? Vilken kunskap finns i vårt arbetslag? Vi kan bli bättre tillsammans. Genom att lyfta dilemman, och saker som vi lyckas med, kan vi också säkerställa att vi har en gemensamt pågående reflektion, att vi strävar efter ett gemensamt sätt och att vi har en professionell utgångspunkt i vårt uppdrag. Vi handlar utifrån vår professionella grund och säkerställer på så sätt att vi håller en hög kvalitet utifrån uppdraget och inte handlar utifrån personligt tyckande. 

Vi kan få mycket inspiration från det vi läser och det vi ser på sociala medier, men det får inte stanna hos oss – det måste göra skillnad för barnen. Ibland känns det som det vi tar in åker in genom ena örat och ut genom andra. Eller att vi tänker att detta inte fungerar hos oss.  Vi behöver fråga oss själva: vad ska jag göra annorlunda? Och vi behöver hjälpa varandra. 

För några år sedan i ett arbetslag hörde vi en föreläsning om problemskapande beteenden och bestämde oss för att sluta säga ”inte” till barnen och i stället använda oss av positiva uttryck. Detta var svårt, men vi bestämde också att vi skulle hjälpa varandra genom att göra tecken till varandra om någon ändå sa ”inte” och ge förslag på hur vi kunde säga i stället. 

Det är svårt att ändra sitt eget sätt och vi behöver ofta hjälp av varandra, men små förändringar kan göra stor skillnad, både för barnen och för vår arbetsbelastning. Vi måste se oss som ofärdiga och utmana oss vidare i takt med att utvecklingen och forskningen ger oss nya verktyg.

Reflektera!

• Hur lär jag mig bäst? 

• Vad behöver jag/vi för att kunna få till en förändring för barnen?

• När tänker vi att vi vill använda oss av kollegialt lärande? Är det för inspiration? Kompetensutveckling? Vid svåra situationer? Annat?

Tips!

• Arbeta aktivt med att ha ett dynamiskt mindset – vi kan lära oss och utvecklas hela tiden. Vi blir aldrig klara. 

• Tänk tre positiva tankar om din dag på jobbet innan du går hem. 

• Tänk som du gör med barnen – lär med alla sinnen. Prata med någon om det du hört eller läst. Prova. Applicera det i flera sammanhang. 

• Våga prova! Ge det tid, en förändring kanske inte alltid ger resultat direkt, tänk långsiktigt.

• Vill du ha en förändring måste du förändra någonting. Och du kan bara förändra dig själv. 

Övningar

• Tänk ut varsin situation i vardagen som du tycker är svår. Lyft i arbetslaget och diskutera hur andra upplever samma situation. Har ni samma bild? Tycker alla den är svår eller kan du få nya verktyg att testa? Andra sätt? Upplever alla den som svår så tänk tillsammans ut ett nytt sätt ni ska prova.
Ge det sedan minst en vecka innan ni utvärderar hur det går. 

• Läs en faktaartikel som rör pedagogik. Hitta sedan tre olika situationer du kan relatera det du
läst till i din vardag. Prova sedan att göra det du läst.

• Nästa gång du ser en kollega göra någonting bra, uppmärksamma detta för kollegan och
fråga hur hen tänkte. Gjorde? Testa sedan att ta efter och prova själv. 

• Tänk tillbaka på någonting du lärde dig för mer än ett halvår sedan, någonting som påverkat din
vardag och gjort skillnad för din profession. Vad var det? Tänk också på en föreläsning, fortbildning, artikel eller någonting du varit på som inte gav någonting. Varför? Vad är skillnaden? 

 

Sofie Källhage

Sofie Källhage

Leg. förskollärare och pedagogista. Arbetar i en förskola i Göteborg. Producerar sedan 2016 Förskolepodden – Vi pratar förskola vars syfte är kompetensutveckling kring förskolans uppdrag. Författare till Uppdrag undervisning. Struktur och arbetsglädje i förskolan (Gothia Kompetens, 2018) och Introduktion i förskolan – trygg start för likvärdig utbildning (Gothia Kompetens, 2020).

Josefin Malm

Josefin Malm

Leg. förskollärare och pedagogista. Arbetar i en förskola i Göteborg. Producerar sedan 2016 Förskolepodden – Vi pratar förskola vars syfte är kompetensutveckling kring förskolans uppdrag. Författare till Uppdrag undervisning.

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant