Språkljud och superhjältar
Kompis Kajsa och Busiga Bella – superhjältarna i Åkerbo förskola i Eslöv förenar läsinlärning med värdegrund. Charlotte Svensson skriver om hur hon och kollegorna fick läs- och skrivinlärningen att explodera.
I Åkerbo förskola arbetar vi med praxisalfabetet som stomme i vårt arbete för att väcka barnens intresse för skriftspråk. Vi väljer att fokusera på att lära ut bokstavsljuden och den munmotorik som krävs för att kunna forma dem. Detta för att skapa en fonemisk medvetenhet hos barnen i stället för att enbart lära dem memorera alfabetets bokstäver, även om det traditionella alfabetet också finns tillgängligt.
Att arbeta för fonemisk medvetenhet med ett material som är framtaget av logopeder och har fokus på munmotorik kring uttalet gör att vi på ett naturligt sätt kan gynna barn i behov av extra stöd utan att det blir någon extra insats.
Vi har arbetat med praxis i ungefär tio år nu och tydligt sett vilken skillnad arbetet gjort på barnens läs- och skrivinlärning. Helt plötsligt hade vi treåringar som kunde ljuda fram ord och femåringar som kunde läsa och skriva.
Periodvis blev det som ett extra inslag i verksamheten, vid sidan av pågående projekt. Vi kände alla att det var något vi ville fortsätta arbeta med, men som en naturlig del i verksamheten. Vi önskade sammanhang och flyt i undervisningen utan en massa separata delmoment för att uppnå våra olika mål. Utmaningen låg alltså i att väva in arbetet med praxisalfabetet i kommunens och förskolans mål kring att förankra barnkonventionen i barngruppen och samtidigt arbeta på ett lustfyllt och lekresponsivt sätt.
När arbetslaget på äldreavdelningen under 2021 planerade för hur vi skulle gå vidare med våra mål på ett sätt som grundas i barnens intressen föddes idén med superhjältar. För oss var superhjältarna ett sätt att få in en röd tråd i verksamheten – ett sätt att jobba projektinriktat, lekresponsivt och med barnens intressen som grund. Vi valde att koppla de olika bokstavsljuden till olika egenskaper och på så sätt även belysa barnkonventionens andra artikel: att alla barn är lika mycket värda, att ingen får lov att diskrimineras. Vi synliggör våra olikheter och lär oss se dem som styrkor.
Varje superhjälte som kommer till förskolan har en alldeles egen egenskap, något som gör just hen speciell. Egenskapen börjar på samma bokstav som superhjältens namn och det är också det ljud vi lägger lite extra fokus på under en period. Superhjältarna som dyker upp föds fram ur ett behov vi ser i barngruppen utifrån vårt systematiska kvalitetsarbete. Snart har ett tjugotal superhjältar introducerats och med dem ett tjugotal egenskaper som barnen har kunnat känna igen sig i och reflektera kring tillsammans.
Praxis och superhjältarna är något vi arbetar med på båda förskolans avdelningar. Både de yngre och de äldre arbetar aktivt med praxis och barnkonventionens artiklar som grund.
När barngruppen kändes lite splittrad och vi kände att de hade svårt att leka tillsammans och kompromissa dök Kompis Kajsa upp. Vi fick chansen att djupdyka i bokstavsljudet K samtidigt som vi arbetade mer med lekgrupper och hur man är en bra kompis. De äldre barnen skapade serier med superhjältarna som huvudroll där olika kompisdilemman lyftes.
Under en period ville vi utmana barnen att ha tillit till sin egen förmåga. Just då var det många som sökte hjälp med saker som vi var säkra på att de skulle klara på egen hand, allt från att bre mackan till att knäppa jackan. Lösningsfokuserade Lennart flyttade då in i förskolan och gav oss strategier att använda när saker var lite svåra. Han provade alltid att lösa problemet ett par gånger själv, sedan bad han en kompis om hjälp. Kunde de inte lösa problemet ändå tog de hjälp av en vuxen. Detta blev sedan ett mantra som vi, barnen och även barnens familjer började anamma.
När de olika superhjältarna kommer har de även med sig varsin praxispåse. I denna finns en mängd konkreta föremål som börjar på samma ljud som superhjältarnas begynnelseljud. Dessa påsar kan sedan plockas fram på samlingar såväl som i mindre tvärgrupper.
Vi satte upp de olika begynnelseljuden på väggen på äldreavdelningen och utmanade barnen att komma på så många ord som möjligt med samma begynnelsebokstav. Till slut var hela väggen täckt av bokstäver och över tusen ord. Barnen kom inspringande på morgonen med nya ord de hade hittat eller kommit på hemma.
Superhjältarnas egenskaper och begynnelseljud väver på detta sätt ihop vårt språkarbete med våra mål att göra barnkonventionens artiklar kring allas lika värde levande i förskolan. Eftersom superhjältarna dessutom är tillgängliga och lekbara blir det något levande för barnen, de kunskaper och erfarenheter som superhjältarna öppnat upp för blir också ständigt närvarande.
Det är fantastiskt att se hur en förståelse för och glädje över språket växer fram hos barnen. Vi har genom att ta emot studiebesök och hålla föreläsningar inom kommunen också fått inspirera och inspireras av andra förskolor.
Börja ljuda direkt. Det kan vara svårt att komma i gång med nya metoder och verktyg, men ibland måste man bara börja. Ni lär er tillsammans med barngruppen.
Strössla med praxis. Genom att ha materialet tillgängligt i många olika miljöer väcks samtal och frågor till liv. Till exempel på matborden, som memory och på golvet.
Lustfyllt lärande. Att skapa lärandesituationer som väcker barnens lust och nyfikenhet är det allra viktigaste. Det ska vara roligt och verksamheten ska ägas av barnen, grundas i deras intressen och erfarenheter.
Rätta inte. När barnen börjar skriva är det viktigt att inte rätta det de skrivit om de inte uttryckligen vill ha det korrekt. I början ligger fokus på att bygga ihop ljuden, grammatiska regler kommer med ökad nyfikenhet.
Praxispåsar. Skapa påsar med en praxisbokstav och tillhörande bild samt ett konkret material som börjar på samma bokstavsljud. I vår P-påse har Pysslige Pablo exempelvis med sig paket, plåster, pärlplatta, plusplus med mera. Kan barnen hitta fler saker i rummet eller på avdelningen som börjar på bokstavsljudet?
Under hökens vingar. Under hökens vingar kom! Vilket ljud? Alla som börjar på B, b, b. Alla som slutar på A, a, a.
Sortera saker. Busiga Bella och Kompis Kajsa har blandat ihop sina saker. Vilka saker börjar på B och är Bellas? Vilka börjar på K och är Kajsas?
Skriva för lärande. Låt barnen skriva ord tillsammans med hjälp av praxisbilderna. Sedan får kompisarna ljuda vad där står. Det kan till exempel vara ord på ett visst tema, en färg, ett djur eller en leksak. Här övas kopplingen mellan fonem och grafem.
Kodord. Låt nya ord skrivna med praxisbokstäver komma upp på matborden då och då. Våra ord speglar ofta det vi arbetar med just då. De kan också vara kopplade till en högtid. Barnen hjälps åt att ljuda ut ordet och lärande samtal kring ämnet sätts i gång naturligt.
- Har ni samsyn kring läs- och skrivinlärning i arbetslaget och i förskolan? Hur arbetar ni för att lägga en gemensam grund för en lustfylld läs- och skrivinlärning?
- Vågar ni dyka in och prova att arbeta med ett material eller på ett sätt som ni inte är helt förtrogna med? Kan ni lära er med barnen?
- Är barnens lek- och lärmiljöer uppbyggda på ett sätt som väcker intresse för och inbjuder till lustfylld läs- och skrivinlärning?