De yngsta är fulla av möjligheter

Ett nytt år fullt av möjligheter. Vi börjar året med att sätta fokus på de yngsta barnen, toddlarna, som är i början av sitt livslånga lärande – fulla av möjligheter.

Begreppet toddlare kommer ursprungligen från engelskans ”toddler”, introducerades av professor Gunvor Løkken och är en gemensam benämning på barn i ett- till två-årsåldern. Begreppet grundar sig i toddlarens sätt att ta sig an och uppleva världen med en karaktäristisk tultande gång och med hela sin kropp – jag gillar det!

Mitt första jobb som förskollärare var på en toddlaravdelning. Jag minns min första samling med barnen, ingen satt still och jag var genomsvettig på nolltid. Men efter hand lyckades jag fånga deras uppmärksamhet, och jag lärde mig acceptera att de måste få röra på sig.

Jag och mina kollegor hade barn hängandes runt halsen, ålandes i knät eller pillandes på ett pussel i en hylla i närheten. Det var ganska härligt och allt eftersom terminen gick såg vi hur de blev nyfikna och kunde koncentrera sig mer och mer på det vi erbjöd dem och på att delta.

Vi vet utifrån neurovetenskapliga rön att de första levnadsåren är avgörande för barnhjärnans utveckling, att barns hjärnor är som mest formbara och mottagliga för inlärning under denna period. Då förstår vi att det krävs kunskap, skicklighet och engagemang för att jobba med toddlarna. Ur min synvinkel innebär det att de absolut skickligaste pedagogerna bör jobba med de yngsta barnen.

Med detta i åtanke kan förskolan bidra med viktiga pedagogiska insatser genom att förskollärare och barnskötare skapar miljöer och aktiviteter som främjar toddlarnas sociala, känslomässiga och intellektuella progression. Vi kan göra detta genom att skapa en lärmiljö som är tillåtande och där barnens initiativ till samspel uppmuntras, med fria ytor där barnen får utrymme att använda sina kroppar och lekredskap som flera barn kan använda samtidigt.

Toddlarens lek kännetecknas primärt av att leka bredvid eller härma sina kamrater, ofta i vilda och rörliga lekar. Vi behöver ta de yngsta på allvar och inte minst ge dem inflytande genom att lyssna på vad de ger uttryck för och vad de tar sig för i våra miljöer. Undervisning med toddlare sker här och nu, ofta spontant, men det är viktigt att planera för undervisning både i aktiviteter och i omsorgssituationer. För att ge varje barn möjlighet till lärande och utveckling.

Toddlarna är fulla av möjligheter. Se till att ta vara på dem.

Värdesätt de möjligheter ni har att skapa en trygg tillvaro med fina relationer – och lägg grunden till ett livslångt lärande.

Malin Ring

Malin Ring

Chefredaktör Förskoletidningen och Grundskoletidningen

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant