Kompetensutveckling för dig som arbetar i förskolan.

Orka vara en hjälte

En förskola av hög kvalitet kan gynna möjligheterna att lyckas i skolan och även motverka framtida utanförskap visar internationell forskning. Den viktigaste faktorn är välutbildad personal med god kompetens. 

Malin Ring

Malin Ring

Chefredaktör

#6
Årgång 44 - 2019
TEMA:
Årgång 44 - 2019

TEMA:
Förebygg psykisk ohälsa

Orka vara en hjälte

En förskola av hög kvalitet kan gynna möjligheterna att lyckas i skolan och även motverka framtida utanförskap visar internationell forskning. Den viktigaste faktorn är välutbildad personal med god kompetens. 

Malin Ring

Malin Ring

Chefredaktör

Porträttet

Vågar vara lagom olydig

Efter 46 yrkesverksamma år tycker 65-åriga Lieselotte Gronemann fortfarande att det är kul att gå till jobbet. Istället för att pensionera sig har hon valt att stanna kvar inom förskolan och arbetar idag som verksamhetsutvecklare i Älvkvarnsskolan i Sundbyberg. 

TEMA
Förebygg psykisk ohälsa
TEMA:

Bärande relationer

Vi kan inte alltid vara känslomässigt på topp, men en likvärdig förskola kan bidra till att utjämna sociala olikheter när det gäller sårbarhet för psykisk ohälsa. Nära relationer till viktiga vuxna som mår bra själva, är aktiva, lyhörda och medvetna i närvaron med barnen, gör detta möjligt.

TEMA:

Ta signalerna på allvar

Stress är din kropps sunda och normala sätt att hantera utmaningar och belastning – kroppen gör vad den ska och hjälper dig genom situationen. Det är när stressen – eller egentligen överbelastningen – blir långvarig som det börjar slita på hälsan.

Reportage

Med yoga och hinderbana på schemat

I Möllebackens förskola i Karlshamn är rörelseglädje en självklar del av pedagogiken. Yoga och jympa är inte bara roligt. Det gör även barnen lugnare och mer koncentrerade. 

TEMA:

Skapa trygga relationer

För att barn ska ha möjlighet till lärande är relationen mellan barn och vuxen avgörande. Relationen är asymmetrisk och det är vuxnas ansvar att skapa relationer till barnen som möjliggör lärande.

Praktisk pedagogik
lock
Reportage

Med Hjärtrud i centrum

Ett av förskolans viktigaste uppdrag är att förmedla och förankra det värdegrundsarbete som står inskrivet i skollagen och läroplanen. I Bråta förskola i Trosa konkretiseras arbetet med hjälp av ett eget utformat Hjärteprogram – med figuren Hjärtrud i huvudrollen.

TEMA:

God omsorg – avgörande för välbefinnande

Att uppnå och behålla dagligt välbefinnande blir en allt större utmaning i många förskolor. Flera faktorer påverkar det psykiska välmåendet hos både barn och personal. Vad kan vi göra åt den växande obalansen? Som vanligt när det gäller att planera, organisera och utföra verksamhet i förskolan tar vi ansats i läroplanen.

TEMA:

Webb-extra! Läs ur "Man dör inte av stress - man slutar bara att leva"

Sjukdomstalen för stressrelaterade sjukdomar är de som ökat mest under de senaste åren. I boken Man dör inte av stress - man slutar bara att leva varvas Selene Cortes personliga sjukdomsberättelse med senior professor Marie Åsbergs kliniska perspektiv. De sätter också in utmattningssyndrom i en bredare samhällskontext. Selene Cortes är föreläsare och strategisk verksamhetsutvecklare på MIND och Marie Åsberg är senior professor på Danderyds sjukhus. Marie Åsberg har forskat om utmattningssyndrom sedan slutet av 1990-talet. 

Se allaSe färre
Reportage

Södertäljes egna piloter

Att motverka kränkningar och diskriminering är en självklar del av förskolans uppdrag och står inskrivet i skollagen. Men hur främjas arbetet rent konkret? 
I Södertälje blev svaret projektet Normpiloterna – vars uppgift är att stödja kommunens förskolor i det dagliga arbetet.

För dig som prenumerant

Kostnadsfria föreläsningar!

Är du prenumerant på Förskoletidningen får du tillgång till olika föreläsningar helt gratis. Du kan bland annat se Sofie Tubbin prata om musik, rytmik & språk, men också John Steinberg om att stärka arbetslaget på förskolan. 

Se föreläsningarna här

Bläddra i våra e-tidningar

Du kan läsa både Förskoletidningen och Praktisk pedagogik som e-tidning.

  • Du kan bläddra i våra e-tidningar som i en vanlig tidning, fast på en skärm. 

  • Du kan läsa e-tidningarna via din webbläsare eller via appen Förskoletidningen på din läsplatta eller smartphone.

  • Texten går att förstora och det finns ett särskilt läsläge för enklare artikelläsning.

  • I e-tidningarna finns ett generöst sökbart arkiv med artiklar från tidigare nummer.

Läs tidningen här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Förskoletidningen och Förskoletidningen Praktisk pedagogik ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant