Musiken gäller hela livet
Det är en kall vårdag och stämningen är förväntansfull. Pedagogerna bär ut högtalare, fixar och förbereder och det börjar samlas barn … närmare 150 stycken utanför mitt kontorsfönster. En barnskötare tar en mikrofon och frågar om barnen är redo. Ett jublande ”Jaaaaa!” hörs över nejden. Så börjar det. Måns Zelmerlöv med låten Cara mia flödar ut ur högtalarna. Pedagogerna som radat upp sig framför barnen börjar göra rörelser till musiken och barnen hänger på. De sjunger för full hals, dansar, skrattar och jublar högt. När låten är slut ljuder en kakafoni av röster som skriker ”Igen, igen!” Hela den dagen går barn, pedagoger och jag runt och nynnar på Cara mia.
Exemplet ovan utspelade sig för många år sedan i Solbackens förskola, där jag då var rektor, men jag glömmer det inte. Musik är ett utmärkt verktyg för samhörighet, men också för att främja barns motorik, kroppsmedvetenhet, sociala kompetens, fantasi och språk. Musiken är också viktig för barnens utveckling. När vi sjunger och spelar får barn en språklig stimulans i form av bland annat rytm, puls, dynamik, meningsbyggnad och ordförrådet fylls på. De flesta förskolor använder dagligen musik i sin utbildning, till exempel genom att sjunga i samlingar. De flesta av oss mår bra av att sjunga och röra oss till sång och musik och jag är övertygad om att det påverkar barns hälsa och välbefinnande positivt.
Musik är ett bra verktyg för att stötta andra läroplansområden, men hur medvetet jobbar vi med själva musiken i vår undervisning? Det finns så otroligt mycket roligt och spännande att lära om musiken, dess delar och uppbyggnad. Man kan till exempel att jobba med puls och rytm tillsammans med barnen. Ni känner kanske till rytmramsan Harry har hittat en hare, haren heter faktiskt Herman …? Där gäller det att hålla ordning på pulsen för att få till rytmen och den roliga texten. Ett annat exempel är att inkludera barnens favoritmusik, som i exemplet i början. Vilka låtar är populära hos barnen i dag och hur kan vi jobba med dem för att skapa ett lustfyllt lärande om musik? Vilken puls respektive rytm har favoritlåten? Kan vi kanske spela till musiken med egna instrument? För hur mycket vi än tycker om de traditionella barnvisorna så finns det en populärkultur som barnen gärna vill ta med sig in i förskolans värld.
Jag hoppas ni ska få ny kunskap för att utveckla ert musicerande i förskolan genom våra artiklar och reportage. Och för att ge ytterligare inspiration till dig som prenumerant kommer du via förskoletidningen.se få tillgång till en förinspelad musikföreläsning med musikpedagogen Sofie Tubbin. Klicka här för att se webbinariet