Ge familjen en trygg start
Att börja förskolan är en stor händelse – både i barnets och förälderns liv. Ett bra samarbete med familjen är en förutsättning för att kunna ge barnet en trygg introduktion. Psykologen Anna Hellberg Björklund ger tips på vägen.
Förskolans värld är speciell på så sätt att barns barndom äger rum på pedagogernas arbetsplats. Ibland behöver vi påminna oss om lyhördheten som krävs i mötet med varje ny familj, för att skapa förtroende redan från början.
Tryggheten, närheten och omsorgen i relationen till föräldern är barnets bas att utforska omvärlden från. När barn börjar i förskolan är det centralt att pedagoger hittar vägar för att snabbt skapa förtroende i kontakten med barnet, men också med föräldern. När pedagoger och föräldrar har ett bra samarbete ökar barns känsla av trygghet, vilket medför att de lättare kan komma till ro i förskolans vardag och ta del av allt som utbildningen erbjuder.
Goda relationer mellan förskolan och hemmet leder till att barn lättare får sina behov tillgodosedda i båda miljöerna, och föräldrar brukar bli mer aktiva i samarbetet när pedagoger påtalar värdet av att de engagerar sig i barnets vistelse i förskolan.
Under pandemin fanns en social distansering och ett ökat fysiskt avstånd mellan pedagog och förälder under introduktionen. Pedagoger som intervjuades i en svensk studie såg att en del barn tolkade avståndet som att de vuxna inte litade på varandra. Pedagogerna uppfattade också att avståndet ledde till att det tog längre tid för barnet att bli tryggt vid förskolestarten.
Föräldrar förhåller sig olika när deras barn ska börja i förskolan. En del förbereder sig på förhand genom att ta reda på vad introduktionen innebär, medan andra kommer till förskolestarten utan några direkta förväntningar.
Genom att kommunicera kring syfte, upplägg och vad som förväntas av föräldern liksom vad som är pedagogernas ansvar, kan pedagogerna snabbt få en bild av hur förälderns förståelse för sin roll som ”förskoleförälder” ser ut. Dialogen med vårdnadshavaren om samarbetet under introduktionen är många gånger en förutsättning för att introduktionen ska bli bra för barnet. Att investera i ett medvetet relationsarbete till föräldrarna tidigt är därför betydelsefullt.
Kommunikationen om introduktionen behöver ske innan introduktionen börjar praktiskt. En del förskolor låter familjen besöka förskolan på förhand och många använder introduktionssamtal. Föräldern får då möjlighet att ställa frågor och berätta om förväntningar, medan pedagogen kan berätta om upplägg och rollfördelning, liksom ge konkreta råd och praktiska exempel.
Här är några punkter att lyfta under introduktionssamtalet:
Introduktionsupplägg och introduktionsmodell.
Pedagogernas, ansvarspedagogens och föräldrarnas respektive roller under introduktionen.
Beskrivning av förskolan – avdelningar, personal och uppdrag.
En vanlig dag – undervisning, aktiviteter, rutiner, mat och vila.
Betydelsen av ett välfungerande samarbete mellan hemmet och förskolan.
Praktiska saker att ta med till förskolan – kläder, blöjor och så vidare.
Information om uppföljningssamtal efter avslutad introduktion.
Det är bra att poängtera att pedagoger och föräldrar behöver hjälpas åt för att barnet under trygga former gradvis ska kunna ta in den nya miljön och de nya relationerna.
Som komplement till samtalet brukar det vara bra att lämna en broschyr med väsentligheter och viktiga kontaktuppgifter. Som förälder är det lätt att glömma sådant som sägs under samtalet och det kan kännas tryggt med skriftlig information man kan gå tillbaka till.
För föräldrar som inte tänkt på att förskolestarten innebär en stor omställning för deras barn, kan pedagogernas förberedelser öka medvetenheten om att barnet nu ska ha två viktiga världar: hemmet och förskolan. Det kan handla om att barnet har fått en plats i hallen med sitt namn på, en förberedd blöjlåda och en egen plats vid matbordet och vilan.
Förberedelserna visar också att arbetslaget bryr sig och är engagerat, vilket kan skapa trygghet för familjerna. En del förskolor ber föräldrarna att skicka foton på familjemedlemmar, så att pedagogerna kan göra en familjebok som barnet kan ha i förskolan. Pedagogerna kan också lämna bilder på sig själva som familjen kan ta med hem.
”Fundera tillsammans på hur ni kan möta alla föräldrar så att de känner sig välkomna.”
I samband med introduktionen är det värdefullt att poängtera hur viktigt det är att få ta del av förälderns kunskap om sitt barn. Konkret behöver pedagogen visa nyfikenhet på barnet och ställa frågor som rör till exempel vad barnet tycker om att äta, göra och leka, hur barnet tycker om att komma till ro, bli tröstat och vad som kan vara obehagligt och väcka rädsla.
En del föräldrar har lätt för att berätta och föra dialog, medan andra har lättare för att dela med sig när de får tänka efter och skriva ner. Man kan därför komplettera med en ”lära känna-lista”.
Det mest betydelsefulla för barn när de börjar förskolan är att få möjlighet att utveckla tillitsfulla relationer till sina nya pedagoger. Samtidigt fungerar ett tryggt och lyhört omhändertagande från föräldern som en buffert mot stress hos barnet. Under introduktionen behöver föräldern fungera som en trygg bas som barnet kan utforska ifrån, men också en säker hamn som barnet kan återvända till när det känns jobbigt.
Gradvis brukar pedagogen kunna väcka barnets nyfikenhet och samspela med barnet. För att pedagogen ska kunna närma sig på ett lyhört sätt behöver hen ha ett pågående utbyte med föräldern där båda anpassar sig för att barnet i en lämplig takt ska kunna lära känna den nya vuxna.
Föräldrar reagerar olika under introduktionen. Många gånger flyter samarbetet under introduktionsprocessen på bra. Men det finns också föräldrar som kan ha svårt att skiljas från sina barn, och föräldrar som inte är så lyhörda inför sina barn och försöker pusha till självständighet för snabbt.
När en förälder har svårt att vara ett bra stöd till sitt barn och pedagogen behöver lotsa föräldern kan begreppen trygg bas och säker hamn tydliggöra för föräldern hur hen behöver finnas till hands, men också uppmuntra barnet att utforska när det passar.
När föräldrar har det kämpigt med introduktionen kan det ha stor betydelse att pedagogen använder sina erfarenheter och sin kompetens för att guida föräldern och visa att det kommer att bli bra, även om det är en stor omställning för familjen.
Lyckade introduktioner stärker tilliten i samarbetet. Detta ökar i sin tur barnets känsla av trygghet. Efter introduktionen är det i de vardagliga situationerna vid lämning och hämtning som förtroendet ökar, genom att pedagogerna värnar en god kontakt och samarbetar med hemmet för att hitta bra avskedsrutiner.
Sådant som stärker tilliten och därigenom barnets trygghet är att arbetslaget är skickligt på att kommunicera och bygga relationer, har många strategier för att involvera föräldrar i samarbetet, möter föräldrar med respekt och öppenhet, anpassar samarbetet till familjens behov, lägger vikt vid sådant som fungerar väl för barnet liksom visar för föräldrarna att de förstår och bryr sig om deras barn.
Att påminna varandra som kollegor om att det krävs nyfikenhet i alla samarbetsrelationer till föräldrarna på avdelningen är viktigt. Fundera tillsammans på hur ni kan möta alla föräldrar så att de känner sig välkomna.
- Introduktionen väcker känslor. Tänk på att introduktionen kan vara en stor händelse för både barn och föräldrar. Visa att ni är trygga vuxna som finns till hands för de nya barnen.
- Anknytningsarbete. För barnet är introduktionen både ett anknytningsarbete till nya vuxna och ett separationsarbete från föräldrarna. Barnet behöver därför få bli nyfiket på andra barn i sin egen takt och i en lugn miljö vänja sig vid den nya omgivningen i förskolan.
- Använd ansvarspedagog. För de yngsta barnen är det inte naturligt att ty sig till alltför många nya vuxna, och barnet behöver få lära känna en eller två pedagoger bättre initialt. Ansvarspedagogen kan också bli en viktig trygghet och kontaktperson för föräldrarna den första tiden.
- Baka en kaka. Helena Lindfors på SmåBarn i Lund liknar arbetet med lyckade introduktioner vid att baka en kaka med rätt ingredienser. Detta kan vara en hjälpsam bild att tänka utifrån. Vilka delar behöver finnas med i kakan och hur mycket?
- Följ upp. Det är värdefullt att boka en tid för uppföljning efter några veckor, för att utvärdera och prata med föräldern om hur barnet reagerat på förskolestarten.