Alla sinnens fulla bruk

Yngre barn lär sig bäst när de kan använda alla sina sinnen för att utforska och interagera med omvärlden.

Yngre barn lär sig bäst när de kan använda alla sina sinnen för att utforska och interagera med omvärlden. Genom att erbjuda en mängd olika sensoriska upplevelser kan pedagoger hjälpa barn att bygga förbindelser mellan olika områden i hjärnan, vilket leder till djupare och mer menings­fullt multimodalt lärande.

Traditionellt sett har vi använt oss av enbart text och bild för att berätta historier. Men med dagens teknologi har vi möjlighet att göra mycket mer. Ljud, video och interaktiva element kan användas för att skapa mer djupgående och minnesvärda upplevelser. Multimodalt berättande är en spännande utveckling inom pedagogiken som har potential att förändra hur barn lär och upplever berättelser.

Att berätta och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom skapande, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse ger möjligheter för barn att utforska och uttrycka sig med hjälp av sina sinnen.

Förskolan är en unik plats där pedagoger kan använda multimodalt berättande för att främja språkutveckling, kognitiv utveckling och socialt samspel. Barnen kan berätta om upplevelser och erfarenheter genom egen filmproduktion med exempelvis handdockor eller annan rekvisita, förmedla känslor eller upplevelser i dans eller återberätta sagor genom att måla eller rita. Förskolebarn är särskilt mottagliga för multimodalt berättande eftersom de lär sig genom att experimentera och utforska världen runt omkring dem.

Det kan också hjälpa till att inkludera barn med olika funktionsnedsättningar genom att erbjuda flera ingångar till samma berättelse. Genom att kombinera olika uttrycksformer kan vi skapa en mer engagerande och inkluderande lärmiljö för alla barn.

Med det här numret av Förskoletidningen vill vi ge dig kunskap och inspiration för hur du kan skapa en lärmiljö med multimodalt berättande i fokus som utmanar och inspirerar barnen.

Jag vill passa på att tacka redaktör Maria Duregård för hennes arbete med Förskoletidningen de senaste två åren. Och passar samtidigt på att välkomna vår nya redaktör Åsa Kahn som tar över från nästa nummer.

Nu önskar jag er alla en fantastisk sommar. Använd tiden klokt och ge dig själv omsorg i form av vila och återhämtning.

Malin Ring

Malin Ring

Chefredaktör Förskoletidningen och Grundskoletidningen

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant