”Slöjd och odling blir viktigt 2075”
Fyra förskollärare om hur de tror att svensk förskola ser ut om 50 år.
Anton Kjellman, Galaxens förskola, Karlstad
Programmering i framtiden kanske använder hologram eller kroppsburna sensorer. AI-assistenter kanske kan analysera barns lärande och frigöra tid för pedagoger att vara här och nu.
Jag tror att en framtida förskola diskuterar rymdfärder snarare än flygresor, och att digital kompetens kommer att vara en självklarhet i en värld där teknik genomsyrar hela samhället, precis som nu.
Men vårt uppdrag är detsamma: att ge barnen förutsättningar att lyckas och förstå samhället och dess tekniker. Leken är grunden, och vi förskollärare har fortsatt världens viktigaste jobb.
Karin Tunström, Solrosens förskola, Helsingborg
Inom 50 år bedömer jag att förskolans innehåll kommer att fokusera ännu mer på hållbar utveckling med hänsyn till klimatförändringarna för att stärka barnens framtidstro. Jag förutser en återgång till mer traditionella inslag som slöjd och odling för att förbereda barnen på samhällsutmaningar som krig, global uppvärmning och klimatförändringar.
Utvecklingen kräver ökat internationellt samarbete och förskolan behöver utrusta barnen med fler verktyg och metoder för att hantera dessa förändringar. Det handlar om sådant som argumentation, aktivt lyssnande och medvetenhet om vikten av att värna om varandra.
Susanne Sahlqvist, Borgens förskola, Solna
Jag tror att vi då har närmat oss grundskolan än mer genom att förskolan finns i samma lokaler. Det svenska skolväsendet bygger på att det är ”skolplikt” redan från tre års ålder. Barn under tre år går i små grupper i mindre lokaler utanför skolbyggnaden men är inkorporerade i systemet. Jag tror dock att förskolan fortfarande har leken som undervisningsgrund och att den är ämnesövergripande men fokuserar starkt på kommunikation och socialt samspel i alla sammanhang.
Min tro är också att alla kollegor som har fast anställning kommer vara lärare i förskolan och att barnskötartjänster endast är till för att läsa vidare till lärare.
Jenny Josefsson Hiller, Askims Montessoriskola, Göteborg
Jag hoppas att montessoripedagogikens fokus på självständighet och respekt för barnets egna lärandeprocesser kommer att få mer uppmärksamhet och bli en tydligare ledstjärna för framtidens förskola. Kanske ser vi en återgång till värden som fokus på sinnen, natur, lek och en holistisk syn på lärande.
Jag hoppas också att barngrupperna blir mindre och barnens dagar kortare, vilket ger mer utrymme för individuellt anpassad och inkluderande pedagogik.
Med teknologi som en naturlig del av lärandet, men utan att förlora kontakten med det konkreta, ser jag en förskola som erbjuder alla barn en rofylld, kreativ och inkluderande miljö.