Somrigt uppdrag

Låt barnen fotografera sin favoritplats i sommar – och dela upplevelsen med gruppen vid terminsstart. På så sätt stärks samverkan med hemmet samtidigt som barnens intressen hamnar i centrum. Nea Elyoussoufi från Glimtens förskolor tipsar.

Du behöver:

  • Material för estetisk bearbetning, exempelvis färg, lera, återbruksmaterial, papper, pennor och naturmaterial.

  • Anslagstavlor eller annat utrymme där barnens sommaruppdrag kan synliggöras.

Gör så här:

Förberedelser. Planera ett sommaruppdrag som knyter an till förskolans projektrubrik eller tema. Uppdraget kan till exempel vara att barnen och deras vårdnadshavare ska fotografera sina favoritplatser i staden. Genom att koppla uppdraget till det pågående projektet på förskolan – såsom ”barns relation till plats”– skapar ni en röd tråd som gör lärandet levande och meningsfullt.

Brev till vårdnadshavare. Skicka hem ett inspirerande informationsbrev till vårdnadshavarna där ni förklarar syftet och ger tydliga instruktioner. Lyft fram att uppdraget stärker barnens inflytande och främjar samarbetet mellan hem och förskola. Uppmuntra familjer att låta barnens nyfikenhet och upptäckarlust vara en drivkraft i processen. Betona att det inte handlar om bilder från semestrar eller resor så att uppgiften passar alla barn, oavsett livssituation.

Synliggör upplevelserna. Vid terminsstart får barnen presentera sina sommaruppdrag för gruppen. Ge dem tid och utrymme att berätta och visa sina bilder. Uppmuntra barnen att ställa frågor och dela reflektioner för att stärka dialogen och det gemensamma lärandet. Lyft fram barnens erfarenheter och knyt dem till gruppens utforskande för att inspirera till nya insikter och idéer. Hitta en plats där ni kan ställa ut barnens fotografier, dokumentationer och alster.

Måla, skapa, konstruera. Efter att barnen delat sina sommaruppdrag är det dags för dem att utforska sina upplevelser vidare genom estetiska uttryck. Genom att exempelvis måla, skapa med lera eller konstruera sin favoritplats med återbruksmaterial får de möjlighet att uttrycka och gestalta sina erfarenheter på ett mångfacetterat sätt.

Låt barnen visa vägen. Analysera barnens tankar och hypoteser från uppdragen för att identifiera gemensamma frågor eller intressen. Dessa observationer ligger till grund för kommande projektingång.

Så gör vi på Glimtens förskolor:

Glimten

Efter att barnen presenterat sina sommaruppdrag besöker vi deras utvalda platser. Där får varje barn berätta varför just den platsen är betydelsefull.

Glimten

Barnens upplevelser tolkas och gestaltas genom estetiska uttryck. Tankar och minnen tar form, och nya berättelser växer fram.

Glimten

Utställningen av sommaruppdragen ger barnens erfarenheter synlighet och mening. Vårdnadshavare bjuds in att ta del av barnens röster och perspektiv.

Glimten

Tillsammans med barnen sam­lar vi tankar, frågor och hypo­teser från sommar­uppdragen. De formar grunden för årets projekt.

Nea Elyoussoufi

Nea Elyoussoufi

Biträdande rektor och pedagogista på Glimtens förskolor i Stockholm samt författare och föreläsare.

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant