01
02
03

Utevistelse = rörelse och hälsa​

Att vistas ute är som att gå till läkaren utan att veta om det. All forskning är överens om att utevistelsen stärker hälsan och att den motoriska utvecklingen får optimal träning. Anledningarna till att man blir friskare och mår bättre är flera.

Genom att vistas ute så utsätts man inte för lika mycket luftburen smitta. Solen ger oss D-vitaminer och syret rensar lungorna. Ute rör man sig mer och det stimulerar en hel del olika ämnen i kroppen som gör oss mer välmående. Alla dessa saker tillsammans gör att vi håller oss friskare och att vi bygger upp ett bra motstånd för att inte bli sjuka.

Kroppen mår bra på alla sätt och vis och utvecklas optimalt. Hjärnan får också all stimuli den behöver för att utvecklas.

Vi lägger grunden för ett friskare liv redan i förskolan. Att skapa en vana i tidiga år att vistas ute är en av de viktigaste uppdrag som vi har i förskolan idag. Eftersom utevistelsen på ett väldigt enkelt sätt stimulerar all utveckling och inlärning så får barnen en bra start i livet av utevistelsen.

Men det räcker inte att bara vara ute, man måste medvetandegöra betydelsen av utevistelsen för alla pedagoger så att man använder utevistelsen på ett medvetet sätt.

Femkamp i skogen

Gör gärna denna lek i grupp och vill ni inte tävla kan ni göra den som en samarbetsövning.

• Samla så många kottar som möjligt på en minut. En poäng per kotte.

• Kasta kottar på ett träd, fem kottar per barn. En poäng per träff.

• Gå en uppmärksamhetsstig och försök att hitta så många icke-natursaker som möjligt. En poäng per sak man ser. Här förbereder de vuxna  en bana med till exempel kåsor, ryggsäckar, mjukisdjur eller olika skräp.

• Gör en hög av pinnar. En poäng per decimeter på höjden.

• Lägg stenar på rad. En poäng per decimeter.​

Sinnespromenad

Ta en långpromenad och upplev med alla sinnen.

• Hur doftar det?

• Vad ser ni? Växter? Djur? Färger? Former?

• Vad hör ni?

• Vad känner ni?

• Vad kan ni stoppa i munnen och hur   smakar det?

Gör det här en gång varje vecka under en månad. Hur utvecklas promenaden? Ni kan också dela in barngruppen i mindre sinnesgrupper som tar en promenad och fokuserar på att uppleva med ett sinne. Sedan kan de berätta för de andra vad de har upplevt.​

Benleken

Låt barnen hämta lika många pinnar som olika djur har ben, till exempel en myra, en skalbagge, en spindel, en nyckelpiga, en orm eller Kalle.

För att göra det svårare kan ni variera vad barnen ska hämta, till exempel stenar, kottar, blåbär eller lingon. Barnen kan  turas om att bestämma djur och vad de ska hämta.​

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant