Prisad rektor tar sig tid

Rektor Jenny Eriksson är Årets förskolekraft 2022. Bidragande var hennes driv och brinnande önskan att ge både barn och vuxna goda förutsättningar.

– Priset handlar inte om mig, jag skulle aldrig klara det här ensam. Det är teamwork och jag är så stolt över all min personal. 

Jenny Eriksson tar emot på Södra gården, en av de två förskolorna i Örebro som hon är rektor för sedan sju år tillbaka. Hon delar sin tid mellan förskolorna Södra gården och Almby i samma bostadsområde.

– Det här är det roligaste med mitt jobb. Det är guldstunder när jag får möta barnen, även om jag också gillar att organisera och arbeta mot våra mål. 

Det är tydligt att Jenny Eriksson har bra koll på barnen. Hon tilltalar alla med namn och ganska snabbt flockas de runt henne ute på gården. Tidigt fick hon en förebild.

– Min mamma var förskollärare och när jag var med henne på jobbet som barn så tyckte jag att det var magiskt att se hur hon varje morgon gick runt och hälsade på alla barn. 

Hon brinner för att alla barn ska lyckas utifrån sina egna behov och har också personliga erfarenheter utifrån barn med särskilda behov. 

– Det har gjort att jag alltid försöker skapa en förståelse för de människor vi möter och det är extra viktigt för mig att jobba förebyggande och främjande, säger Jenny Eriksson.

Det var stunderna på mammans arbete som sådde ett frö för framtida yrkesval. Därför gick hon direkt från gymnasiet till att läsa till förskollärare i Örebro. I år är det 29 år sedan hon tog examen. Hon har också alltid arbetat i Örebro län, allra längst tid i Örebro kommun.

”För att kunna göra det bästa för barnen måste det också vara bra för de anställda.”

– Något som har varit positivt är att min tvillingsyster Helena valde samma väg. Vi har haft varandra att bolla med och pedagogiken har jag alltid brunnit för. 

Jenny blir rörd. Hon förklarar att hon har lätt att bli känslosam, särskilt när hon pratar om personalens arbete och viljan att alla barn ska lyckas. Barnets bästa kommer i första rummet. Det innebär också att hon måste ge sin personal rätt kompetens.

 – För att kunna göra det bästa för barnen måste det också vara bra för de anställda. Som rektor har jag sett hur viktigt det är att arbeta för att ge de bästa förutsättningarna.

Något rätt tycks hon göra: de senaste fem åren har ingen medarbetare sagt upp sig. Vid varje terminsstart träffar hon också alla nya föräldrar. Hon har märkt att när de senare kontaktar henne i ett ärende så lyfter de frågor i stället för att klaga.

– Man måste förstå människor ur olika perspektiv, både personal och vårdnadshavare. Jag ser till exempel klagomål som en chans att göra saker bättre. 

Jenny Eriksson ville bli rektor för att kunna förändra. Redan från start visste hon att hon inte ville kopiera någon annans sätt att arbeta. I stället anpassar hon sig efter varje arbetslag och individ. En styrka är samarbetet med de sex andra rektorerna i ”team Almby”.

Det är viktigt att lyssna, tycker hon, och barnens röster är de viktigaste.

– Att ta sig tid, ställa frågor och vara nyfiken. Det ska finnas vuxna som barnen alltid kan räkna med. Det spelar faktiskt roll att vi vuxna tar oss den tiden.

Drivet gäller inte bara att se barnen i verksamheten. Det kan också betyda samarbete med andra rektorer, andra skolor och att bjuda in och ta del av forskning.

– Jag har svårt att se hinder och jag är inte rädd för att hitta nya vägar till utveckling. Det har jag varit intresserad av länge.

Ett exempel på sådant samarbete är övergångarna mellan förskolan och skolan – hur man kan hitta former för att skapa likvärdiga övergångar för barnen. Hon kontaktade Almby skola och de inledde ett samarbete. 

– Jag har även föreläst för andra rektorer och nu har det här blivit ett mål i hela kommunen. Och det är just det som är så viktigt. Det ska inte stanna hos mig, jag vill förbättra för fler barn.

Som chef vill hon vara en förebild. Hon vill ta sig tid och för personalen ska det finnas en god systematik i kvalitetsarbetet. Kommunikation och samarbete är viktigt. Förväntningarna på personalen är höga. Även om verksamheten på alla nio avdelningar har hög kvalitet, så behöver man hela tiden analysera och hitta vägar för barnens bästa utveckling och lärande, menar hon. 

– Det är utmaningarna. Att vi är olika och tycker olika kan man använda som en tillgång och i det kan vi hitta nya vägar.

Likadant gäller för de två förskolorna, det finns likheter och skillnader.

– Jag måste också titta på förutsättningarna och skapa möjlighet för alla att lyckas. 

Där betyder personalen allt. Att personalen mår bra är en förutsättning för att de ska kunna göra sitt bästa i arbetet med barnen.

Det var hennes egen personal som nominerade Jenny till utmärkelsen Årets förskolekraft. Förskollärare Malin Zetterman har arbetat på Södra gården i tio år och uppskattar sin rektor.

– Jenny är glad och positiv och lätt att prata med. Hon är en enkel chef och hon är på vår sida. Hon står upp för oss och är mån om sin personal och barnen. Det gör att vi kan göra ett bra jobb, säger hon.

Nomineringen är ett kvitto för Jenny Eriksson på att hon gör ett bra arbete.

– Jag reflekterar ofta över mitt arbetssätt, så det här var verkligen fantastiskt. Jag är så tacksam.  

Årets förskolekraft: Jenny Eriksson

Ur juryns motivering: ”Med medvetenhet om var varje medarbetare befinner sig lyfter Årets förskolekraft styrkorna och skapar förtroende. Hon vet vilka processer som pågår i varje arbetslag och pekar tillsammans med sin personal ut riktningen för verksamheten och skapar förutsättningar för att nå hela vägen fram … Kort och gott – pedagoger, VFU-studenter, vårdnadshavare, barn – alla trivs med att vara en del i rektor Jenny Erikssons förskolor.”

Fakta utmärkelsen

Utmärkelsen Årets förskolekraft delas ut av Förskoletidningen till en person som genom sitt engagemang och sin kunskap inspirerar både kollegor och barn och har bidragit till ökad måluppfyllelse.

Känner du någon som borde bli utsedd till Årets Förskolekraft 2023? Nominera här: https://www.gothiakompetens.se/arets-forskolekraft

Stolt och glad Jenny Eriksson efter utmärkelsens tillkännagivande.

Årets Förskolekraft Jenny Eriksson får under rungande applåder ta emot diplom och blommor av moderator Malin Ring under Förskoledagarna våren 2022. 

"Alltid lika roligt att få premiera en person som med sitt engagemang, sin kunskap och driv gör skillnad både hos barn och pedagoger i förskolan" säger Förskoletidningens chefredaktör Malin Ring. Här tillsammans med Jenny Eriksson.

Prev
Next

 

Maria Eremo

Maria Eremo

Frilansjournalist.

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant