Färgstark skördefest

Efter en lång vår och sommar är det äntligen dags att skörda. Det måste firas! Kristina Jansner, förskollärare på Sockertoppens förskola i Eslöv, vet hur du skapar en genomtänkt och minnesvärd skördefest. 

 

Förberedelser:

Skörda tillsammans med barnen en vecka innan festen. Titta på hur grönsakerna växer och diskutera vad ni skördar. Vilken lunch ni kan laga av det? Titta på recept och passa på att lyxa till det. Involvera barnens familjer genom att be dem ta med något de skördat hemma. 

Gör så här:

Duka upp

Tidigt på skördfestdagen dukar ni upp förskolans skörd på ett bord. Sätt ut tomma vaser med vatten och skålar i olika storlekar. Låt barn och familjer fylla på under morgonen och förmiddagen. 

Skörda i närmiljön

Gå en gemensam promenad i förskolans närmiljö och plocka ätbara blommor och växter. Detta skapar en mångfald av grönsaker, frukt och växter. (Om ni har lite längre till naturen kan ni göra promenaden tidigare under veckan.)

Spännande stationer

Ordna stationer med aktiviteter kopplade till skörden. Till exempel:

  • Sapere-aktivitet. Prata om frukternas och grönsakernas färg och form. Dela och smaka. Lukta. Låter det något? 

  • Estetisk aktivitet. Till exempel skapa en fantasifigur tillsammans eller göra avtryck med frukt och grönsaker.

  • Undersöka vikt och vågar. Vad väger lika och olika?

  • Kategorisera skörden. På olika sätt genom färg, form och längd. 

Laga mat över elden

Dagens huvudattraktion är matlagningen. Om ni lagar över öppen eld kan dofterna sprida sig över gården och locka till nyfikenhet och delaktighet. Barnen hjälper till med förberedelser som att tvätta, dela, hacka och bära fram.

Lyxig lunch

Till slut är det dags att samlas runt elden och njuta av er lunch. Så här kan en meny se ut: Grillad majs- och morotsstav till förrätt, grönsaks-och rotfruktspytt med quornbitar till huvudrätt samt en frukt- och bärkompott med en klick vaniljglass till efterrätt.

 

Kristina Jansner

Kristina Jansner

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant