Ta vara på möjligheterna
En målsättning som jag alltid har haft med mig som pedagog är att utmana barnen att våga tro på sig själva och lita på sin egen förmåga. Vi behöver skapa ett klimat där de vågar testa, utforska, reflektera och ifrågasätta. För att nå dit måste vi skapa trygghet i barngruppen, visa på att det även är okej att misslyckas och att vi alla gör saker på olika sätt.
I mitt arbete har den digitala tekniken varit ett bra verktyg att använda för att hitta olika vägar till barnens lärande och ge dem de olika förutsättningar de behöver för att lyckas. Men tekniken har också hjälpt till att ge barnen nya möjligheter att skapa och att uttrycka sig på olika sätt, som att göra egna filmer, sånger, böcker och digitala berättelser.
Det jag framför allt har märkt under arbetet med kreativa processer som dessa är att det ofta är de barn som i normala fall inte hörs och syns så mycket är de som tar för sig mest. Här handlar det om att uttrycka sig via olika estetiska uttryck vilket ger barnen nya möjligheter att uttrycka sig och som kanske passar dem bättre än att bara prata. Det gemensamma skapandet leder till ett tydligt färdigt resultat, vilket ofta skapar ett påtagligt engagemang hos barnen. Att se stoltheten i barnens ögon när de visar upp till exempel en egenproducerad film för kompisar och föräldrar är obetalbart. Att se när de förstått att de kan och att de har gjort något tillsammans är oerhört starkt.
För ett par veckor sedan gjorde jag ett filmprojekt med en barngrupp i en förskola. I barngruppen fanns det barn som hade språk- och kommunikationsnedsättningar. Dessa barn vill oftast inte vara med i gemensamma aktiviteter, men när filmen var klar hade samtliga barn deltagit. De hade både ritat figurer och lagt på berättarröst. Filmen blev ett tydligt resultat av att alla kan.
Det finns olika appar som man kan använda när man gör film med barnen. Imotion och Imovie är några exempel som funkar för Iphone och Ipads. För Android finns Imotion och bland annat Adobe Premiere Clip.
Tänk på detta när du gör film med appar:
- Bygg eller köp ett stativ till lärplattan. Ett tips är att ta en gammal matvagn och borra hål för lärplattans kamera och använd understa hyllplanet som scen. Perfekt vid animering.
- Låt barnen vara med i hela processen.
- Använd bilder när ni gör manus så att alla kan vara delaktiga och följa med.
- Tänk på att göra film tar mycket plats, se till att ni har en lärplatta med mycket minne så att ni inte blir hindrade i ert arbete på grund av att minnet är fullt.
- Arbeta i smågrupper med 3–4 barn. Jag brukar dela upp barnen efter scenerna så att alla får vara med.
Skanna av QR-koden så får ni se filmen som förskolan Ekholmsvägen 227, avdelningen Svalan, gjorde när de hade tema om Alfons Åberg.
Digitalisering handlar inte främst om modern teknik, utan om oss människor och hur vi agerar och applicerar oss till de nya förutsättningar vi fått i vårt moderna samhälle.
Tekniken har gett oss nya möjligheter att kommunicera, skapa, interagera och reflektera. Mycket av tekniken är just framtagen för att underlätta och för att ge alla människor möjligheter att delta. Fundera över hur det ser ut i er verksamhet.
- Ger ni alla barn samma förutsättningar?
- Vilka verktyg har ni att tillgå och hur använder ni dem?
- Hur arbetar ni för att skapa ett tilllåtande klimat, där alla får utrymme att lära efter sin förmåga?
- Hur kan den digitala tekniken hjälpa er?