”Alla kunde känna att de bidragit till raketen”

När astronauten Astas rymdraket gick sönder och barnen på avdelningen Prästkragen fick hjälpa henne att bygga en ny stärktes deras självkänsla och gruppens gemenskap, berättar förskolläraren Limour Bailey på Bifrosts förskola i Mölndal.

”Vi har många barn som behöver uppleva saker på olika sätt, avdelningen är åldersblandad 1–5 år med flera barn med olika funktionsvariationer, och vi jobbar därför mycket med upplevelsebaserat lärande. Vi tycker att det är ett bra sätt att kunna göra saker tillsammans med alla barnen. 

Så när vi förra året ville träna socialt samspel, skapa större gemenskap och stärka barnens självkänsla tog vi hjälp av ’astronauten Asta’ som kom på besök på avdelningen. Astas raket hade kraschat och hon behövde barnens hjälp att komma tillbaka ut i rymden för att hitta sina kompisar. Asta gjorde ritningar på rymdraketer tillsammans med barnen där de fick använda sin fantasi för hur de tycker att rymdraketer ser ut. Därefter tog vi hjälp av ’rymdsnickaren Saga’ för att utifrån barnens ritningar tillsammans skapa en rymdraket i kartong. 

Som utgångspunkt för projektet hade vi förskolans dåvarande tema­bok På rymmen i rymden av Julia Donaldson och Axel Scheffler. Vi läste inte färdigt boken direkt utan valde att läsa den i delar så att barnen fick använda sin egen fantasi för att fundera ut olika lösningar innan vi läste vidare. 

Genom att skapanågot tillsammans utifrån en gemensam upplevelse stärktes gruppens gemenskap och barnen fick också lära sig turtagning och öva på samspel med varandra och med oss pedagoger. Barnens självkänsla stärktes också eftersom alla kunde känna att de på sitt sätt hade bidragit till det gemensamma byggandet av rymdraketen.”

Reflektionsfrågor

• Vad kan jag som pedagog bidra med för att göra en lärorik, meningsfull och rolig upplevelse för barngruppen? 

• Vågar jag som pedagog låta barnens fantasi styra processen? Om inte, hur kan jag förändra mitt tankesätt?

• Hur kan vi skapa lärprocesser där vi ger alla barn möjlighet till utrymme? 

Övning

Vi gjorde detta som ett långtidsprojekt, låt processen ta sin tid och låt barnen lära känna både karaktärer och material.

• ”Asta Astronaut” kom med mycket rörelse, dans och skapande. Barnen gjorde ritningar med Asta. 

• Med ”Saga Rymdsnickare” provade barnen verktyg, de fick mäta och utifrån sina ritningar bygga en rymdraket. 

• Med ”Glittra och Glamour” fick barnen uppleva musik i olika former, barnen spelade luftgitarr, sjöng och skrev en sång tillsammans. 

Tips!

• Låt dig bli inspirerad av en boks innehåll och inte ordagrant vad som står i den. Arbeta med bilderna och barnens fantasi och låt fantasin ta över. Låt processen gå dit fantasin går.

• Våga gå in i en fantasiroll som till exempel ”Asta Astronaut”. När det kommer någon karaktär utifrån är det ofta spännande för barnen att låta sig dras med in i fantasins värld. 

• Ge utrymme till alla barn, något som kan tänkas vara lite utrymme för dig kan vara stort för ett barn. Låt alla ta del efter sin förmåga. 

 

Johanna Ulrika Orre

Johanna Ulrika Orre

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant