”Det bästa är att hänga med barnen”

Tredje platsen i ett av tv-Sveriges mest populära fredagsnöjen, Idol, har inte fått förskolläraren Charlie Grönvall att tappa fotfästet. Visst har musikkarriären fått sig en rejäl skjuts framåt, men arbetet i förskolan Lilla Viking i Täby är fortfarande ”sjukt kul”.

 

Den omisskänneliga blåvita Idol-loggan går inte att missa när man stiger in i det ljusa hemvistrummet i Lilla Vikings förskola. Den är jättestor och sitter fast på väggen tillsammans med fladdrande blå- och silverfärgade glitterremsor. Nedanför ligger en stor rund matta och tillsammans med loggan får man nästan känslan av att befinna sig på en scen. Idag är däremot scenen förvandlad till en byggplats.

– Charlie, vi måste köpa fler dinosaurier till vår dinosauriebur, ber en liten förskolekompis enträget samtidigt som Charlie förevigar barnens höga kapla-torn med sin mobilkamera.

Idol 2016, med Charlie Grönvall i startfältet, följdes självklart intensivt av alla i Lilla Vikings förskola. Såväl barn, föräldrar som personal var ivriga fans. Det konstruerades mikrofoner, spelades gitarr och mattscenen användes flitigt för olika musikframträdanden. Ibland hände det att det sipprade ut musik från förskolans kök och att något barn utropade nu är det Charlies låt på radio, berättar kollegan AnnaTumba.

– Barn som jag har mött utanför förskolan har ibland pekat på mig och sagt Finns du på riktigt? Jag har sett dig på tv. Men barnen här har inte uttryckt att de tycker att det var något konstigt, säger Charlie Grönvall småleende.

– Yngre barn har en så odramatisk och okonstlad syn på hela media-, tävlings- och musikvärlden, vilket är väldigt skönt. Kanske har till och med min medverkan gjort den abstrakta tv-världen lite mer greppbar. Jag är ju faktiskt precis som vanligt, trots att jag varit på tv.

"Oavsett vad man gör, tror jag det är viktigt att aldrig se något som färdigt. Allt kan alltid utvecklas och bli bättre."

Även om Charlie Grönvall kommer från ett musikerhem, väcktes hans eget musikintresse inte förrän i 14-årsåldern. Innan dess var han en riktig sportkille, med fotboll som ett av huvudintressena. Musikintresset ledde senare till studier på musikgymnasium och ett tag var det musik han trodde att han skulle ägna sig åt. Men så fick han via en kompis arbete i en förskola och då sa det helt enkelt klick.

– Det var bara så mycket roligare än jag någonsin kunnat tro! Jag hade tidigare ägnat mig åt ideellt arbete inom Rädda Barnen för ungdomar, men att få umgås med så unga barn som i förskolan var något helt annat. Jag fascinerades av djupet och bredden av de frågor som arbetet innebar. Att det handlade så mycket om samhällsfrågor och värderingar.

”Klicket” ledde så småningom till studier på universitet till förskollärare. Där träffade han även sin sambo, en person som Charlie Grönvall beskriver som väldigt klok och varm. Och visst blir det mycket jobbsnack, även om de båda försöker se till att det också finns plats för annat. Framförallt är det en förmån att ha en samtalspartner hemma som både delar ens intresse och som man kan diskutera exempelvis etiska dilemman eller andra svåra frågor med, menar Charlie Grönvall.

Charlie GIdag är det två år sedan han blev färdigutbildad förskollärare. Sedan ett halvår tillbaka arbetar han på Lilla Vikingen i Täby utanför Stockholm och trivs jättebra. Förskolan är relativt nyöppnad och personalen har haft stora möjligheter att vara med och utforma lärmiljön.

– Det är en spännande process att lyssna in barnen och skapa en miljö som är anpassad efter deras behov och intressen. Som förskollärare måste man alltid vara benägen att tänka om och säga nehej, det här funkade inte, kanske kan vi göra så här istället. Oavsett vad man gör, tror jag det är viktigt att aldrig se något som färdigt. Allt kan alltid utvecklas och bli bättre.

På frågan om det bästa med förskolläraryrket svarar Charlie Grönvall snabbt och spontant:

– Att vara med barnen! Visst finns det en mängd andra aspekter av yrket som är intressant och spännande kring yrket, men i grund och botten handlar det om samvaron med barnen. Det är bara så otroligt kul att ha en vardag där man får träffa och umgås med barn. Det är ett konkret yrke där man blir medveten om vad som verkligen är viktigt i livet.

Självklart finns det även utmaningar. En av de största är just arbetets mångfald, menar Charlie Grönvall. Det är helt enkelt så många arbetsuppgifter och frågeställningar personalen ska hinna med. Samtidigt som förskolorna generellt är underbemannade och lider av för lite tid för reflektion, planering och tid för fortbildning.

– Kraven på vad vi ska göra har höjts, vilket i sig är positivt, men vi har inte fått mer resurser. I grunden är det en politisk fråga. Det behövs helt enkelt större satsningar på yrken inom utbildning, vård och omsorg. Visst spelar lönen en stor roll, men den är inte allt.

Tanken på att delta i Idol kom som en spontan idé, bara några dagar innan uttagningen skulle börja.

– Jag kände helt enkelt att jag befann mig vid en tidpunkt i mitt liv där det var dags att passa på. Jag är trygg i mig själv. Jag har min familj, ett yrke jag verkligen trivs med och ett intresse jag brinner för. Jag hade allt att vinna på att delta, men trodde verkligen inte att jag skulle komma så långt som jag gjorde. Självklart är jag jätteglad och stolt över min tredjeplats.

Idolfinalen har lett till att Charlie Grönvalls musikkarriär fått rejäl skjuts framåt och just nu skulle han gärna ägna sig på heltid åt musiken. Under ett par år. För arbetet som förskollärare vill han absolut återkomma till. Det är bara väldigt svårt att hinna med att göra båda två samtidigt.

– Idealet vore att någon gång i framtiden genom musiken kunna arbeta med de frågor jag tycker är viktiga, som barns rättigheter, feminism och jämlikhet. Jag tror verkligen på musikens möjlighet att i alla fall på små sätt vara med och föra en positiv dialog i samhället. 

Vill du upptäcka nya sidor hos dig själv? Charlies tips
  • Våga lita på din magkänsla.
  • Försök alltid bli klokare! Tro aldrig att du är färdig, utan leta alltid efter ny kunskap och fortsätt vara nyfiken.
  • Håll barnasinnet kvar.
  • Våga vidga dina vyer och hitta nya sätt att se på både din omvärld och dig själv.
Charlie Grönvall

Ålder: 26 år.

Familj: Sambon Veronica, bonusbarnen Tobias och Hayfaa, samojedhunden Ripley.

Aktuell: Kom trea i Idol 2016.

Gör på fritiden: Spenderar tid med bonusbarnen.

Läser: Framförallt böcker inriktade på pedagogik, genus och filosofi.

Inspireras av: Människor som genom dialog och kunskap försöker göra världen till en bättre plats.

Förebild: Anita Sarkeesian, grundare av Feminist requency, som trots extremt mycket hot fortsätter göra kritiska analyser av populärkultur för att visa på problemen kring hur kvinnor representeras i film- och spelindustrin.

Läs fler

Åsa Fridman

Åsa Fridman

Frilansjournalist

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Förskoletidningen och Förskoletidningen Praktisk pedagogik ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant