”Längst inne är jag nog fortfarande ett barn”

De två små mössen Musse och Helium har sedan sin tillblivelse 2017 tagit äventyrslystna barn och vuxna med storm. Bakom framgången ligger Camilla Brinck, från början musik- och popartist, men numera ”extramamma” åt Musse och Helium på heltid.

Stämningen är på topp denna lördag strax innan jul i Åkersberga centrum. Besökarna är många, shoppingkassarna likaså, och än så länge verkar de flesta mer glada än julstressade. Någon som också är riktigt glad och fullkomligt sprudlar av energi är Camilla Brinck. Idag är hon i Åkersberga för att signera sin senaste bok i serien om de två syskonmössen Musse och Helium.

– Det låter kanske helknasigt, men Musse och Helium flyttade bokstavligen in i mitt liv och i mitt huvud, utan att jag var beredd på det.

– Plötsligt när jag satt i studion och skulle spela in en duett, hörde jag två olika röster ta form. Poff! så såg jag Musse och Helium framför mig.

Det som började som två röster i Camilla Brincks huvud växte så småningom och med uppmuntran från vänner och vänners barn, som älskade att få ljudmeddelanden från de små mössen, till två ”riktiga” figurer.

2017 kom den första ljudboken, eller ljudsagan, med Musse och Helium ut på marknaden, och redan samma år utsågs Mysteriet med hålet i väggen till årets ljudbok. Nu dröjde det inte länge förrän bokförlagen hängde på låset och ville att mössens äventyr också skulle komma ut i bokform.

– Jag har helt enkelt skapat berättelser som jag själv skulle ha gillat som barn, säger Camilla Brinck och ler ett av sina ofta återkommande leenden.

– Jag var ett rastlöst, stojigt barn med massor av spring i kroppen. Att läsa en vanlig bok funkade inte för mig. Jag har dyslexi och det var sällan en bok lyckades fånga mitt intresse. Men fantasy och sagor, det har jag alltid älskat. Och musik förstås. Där kände jag mig hemma.

"Många barn känner nog också igen sig i Musse och Helium. De är inte felfria och gör allting rätt. Tvärtom gör de ofta fel, men de lär sig av sina misstag."

Camilla Brinck kallar sina ljudböcker för ljudsagor, då berättelserna mer liknar en film än en bok. Musiken och olika ljudeffekter spelar en viktig roll och istället för en berättarröst har alla karaktärer olika röster, gjorda av Camilla Brinck själv.

– Jag tror att det är spänningen och det fantasifulla som fångar barns intresse. Och att det är fart och går undan. Många barn känner nog också igen sig i Musse och Helium. De är inte felfria och gör allting rätt. Tvärtom gör de ofta fel, men de lär sig av sina misstag.

Med den genomslagskraft som Musse och Helium snabbt fick, insåg Camilla Brinck vilken förebild de två figurerna hade blivit för många barn. Här fanns en enorm plattform att föra ut viktiga budskap, eller ”tips och trix i livet”, som Camilla Brinck väljer att kalla det. Till sina böcker har hon därför tillsammans med B Wahlströms förlag skapat ett brett utbud av pedagogiskt material för hur mössens äventyr kan användas i förskolan och skolan. Bland annat finns material som utvecklar barns läsförståelse och som tar upp olika värdegrundsfrågor. Och responsen har varit över förväntan. Nästan dagligen kommer det mejl från glada lärare som läser böckerna och använder sig av materialet, berättar Camilla Brinck.

– Att fånga barns intresse för böcker och läsning är jätteviktigt. Att ha ett språk är att ha makt och en röst. Något som alla barn har rätt till.

– Jag är ofta ute i förskolor och håller workshoppar med Musse och Helium. Då skapar vi bland annat olika äventyr tillsammans. Kontakten och responsen från barnen är ovärderlig, och en enorm kick.

Än en gång skrattar Camilla Brinck varmt och stort. Och man förstår att Musse och Helium verkligen står henne nära. Precis som hela den magiska värld hon skapat åt sina figurer. Och jo då, Camilla Brinck berättar att hon hemma i lägenheten på Söder i Stockholm har ett helt rum tillägnat sina två ”musbarn” och alla de världar och magiska väsen som mössen träffar på.

– Det är precis som om jag är en kanal för allt som Musse och Helium vill förmedla. Det är deras röster som hörs i berättelserna, inte min.

Att vara populär och nå en stor publik innebär också ett stort ansvar, något Camilla Brinck är väl medveten om. I sina berättelser är hon noga med att följa sin inre kompass om vad hon anser vara rätt och fel. Att hela tiden vara rädd för vad andra ska tycka, eller att få kritik, är inte hennes melodi.

Camilla Brinck har hela tiden haft som målsättning att också vuxna ska vilja följa med på Musse och Heliums äventyr. Idag är den gemensamma familjesamvaron ofta en bristvara menar hon, och att då hitta något att samlas kring är viktigt.

– Barn märker direkt om en vuxen läser en saga bara för att hen måste, eller om det finns ett riktigt engagemang. Fastän Musse och Helium främst vänder sig till läsare mellan tre och tio år, är det många ända upp i sena tonåren som också gillar dem. Det känns så klart jättekul.

Idag har Musse och Helium växt till ett helt företag med tryckta böcker, ljudboksäventyr, pedagogiskt material, podcast, Youtubevideor samt musik- och liveevents och man utvecklar spel och animerad film. Och för Camilla Brinck har visionen varit klar från början. Musse och Helium ska bli ett varumärke minst lika stort som Disney.

– Det jag gör nu är egentligen precis samma sak som jag gjorde tidigare som musikproducent. Allt handlar om att berätta en bra story. Förut gjorde jag det i musikform, nu gör jag det genom böcker. 

CamillaB

 

Camilla Brinck

Ålder: 45 år.

Gör: Författare och entreprenör.

Bakgrund: Artist, låtskrivare och musikproducent. Slog igenom 2001 med singlarna Bye Bye Forever, Heaven och Tell Me.

Familj: Ja, en hel bunt fylld av kärlek.

Bor: I Stockholm.

Fritid: Hänga med familj, vänner och skratta.

Läser: Musse och Heliums böcker, samtidigt som jag skriver dem. 

Lyssnar på: All typ av musik som är bra.

Inspireras av: Modiga, snälla och omtänksamma människor.

Motto: Du är aldrig ensam. Tillsammans är vi starka. 

Läs fler

Åsa Fridman

Åsa Fridman

Frilansjournalist

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen Praktisk pedagogik.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Förskoletidningen och Förskoletidningen Praktisk pedagogik ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant