Idéutbyte i arbetslaget

Reflektera, utbyt idéer och erfarenheter samt påbörja arbetet med en handlingsplan. Här är stöd för en lärträff om högläsning.

Att tänka på

Utse en samtalsledare och kom överens om vem som dokumenterar era reflektioner och slutsatser. Dokumentera konkreta exempel eller beskrivningar av hur ni redan arbetar med högläsning och hur ni planerar att vidareutveckla den.

1. Vad säger läroplanen? Analysera det som står om språkutveckling och högläsning i läroplanen. Hur tolkar ni detta och vad innebär det i praktiken för ert arbete med barnen?

2. Progression? Hur ser ni på progression i högläsning? Hur säkerställer ni att barnen får tillgång till en varierad repertoar av böcker som utmanar deras språkliga och kognitiva förmågor? Diskutera hur ni kan utveckla arbetet med till exempel estetiska lärprocesser kopplade till berättelsen.

3. Hur fångar ni barnen? Vilka strategier använder ni för att fånga barnens intresse? På vilka sätt är barnen aktiva deltagare? Diskutera exempel på olika metoder – som sokratiska, dialogiska och filosofiska boksamtal – och hur de kan utveckla ert arbete.

4. Att välja böcker. Hur väljer ni böcker för högläsning? Diskutera kriterier som ålder, språk, representation och teman. Hur ser ni till att barnen får tillgång till både nya perspektiv och böcker de kan känna igen sig i? Hur kan högläsning användas för att närma sig svåra ämnen som sorg eller utanförskap?

Till sist!

Utforma en handlingsplan för ert arbete med högläsning genom att diskutera:

  • Hur säkerställer ni att högläsning sker regelbundet med tydligt pedagogiskt syfte?

  • Hur gör ni medvetna bokval utifrån olika genrer, representation, innehåll, ålder, språk och så vidare?

  • På vilka sätt kan ni integrera högläsning i tematiska projekt och i barnens lek?

  • Hur dokumenterar och följer ni barnens språkliga utveckling?

  • Hur anpassar ni högläsningen efter barngruppen och individuella behov? På vilka sätt stärker ni barns delaktighet?

  • Hur kan ni lyfta svåra ämnen på ett tryggt sätt?

  • På vilka sätt kan vårdnadshavare involveras i arbetet?

Malin Ring

Malin Ring

Chefredaktör Förskoletidningen och Grundskoletidningen

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant