”Visa att det är kul att röra sig!”

Sänd alltid ut positiva vibbar kring rörelse och att vara ute. Det är ett av Ulrika Hedlunds många tips. Hon är förskollärare i Myrekärrsvägens förskola i Göteborg samt hälso- och friskvårdskonsulent. Här berättar hon om hur äventyrligt det kan bli i skogen.

”När vi går tillskogen lämnar vi den färdiga motionsslingan så ofta som möjligt och går i stället i den kuperade terrängen. Vi klättrar över stenar, uppför berg och slänter. Vi klättrar och hänger i träd, balanserar på omkullfallna träd och kryper och ålar oss under dem. Vi försöker också leta efter smala passager mellan klippor och stenar som vi kan ta oss igenom. Vi hoppar över diken och plaskar runt i bäckar. Vi samlar kottar som vi kastar mot träden för att öva oss i att pricka rätt. Allt för att stärka barnens kroppskontroll och koordinationsförmåga.

Som pedagoger tänker vi på att hela tiden göra saker i skogen som utvecklar barnens grundläggande motoriska förmågor, även om barnen inte är medvetna om att det är det vi gör. De tror att vi gör allt skojigt vi gör bara för att det är roligt. Det är därför väldigt viktigt vilken inställning vi pedagoger har och att vi alltid har ordet rörelseglädje i bakhuvudet – även när det regnar!

Om något barn inte tycker att det är kul att vara i skogen, trots att vi pedagoger tydligt visar hur roligt vi tycker att det är, beror det ofta på att barnet inte är så motoriskt utvecklat och att det därför blir jobbigt, motigt och tråkigt att röra sig i skogen. Då är det viktigt att vi pedagoger håller oss nära och hjälper barnet att träna upp sin motorik. Det är nyttigt att lära sig att man blir bra på det man tränar. Om man har en välutvecklad motorik och bra kroppskontroll får man en bättre självkänsla, eftersom man kan göra många fler saker.”

Reflektionsfrågor
  • Hur bemöts barnens behov av rörelse i din förskola?
  • Hur förhåller ni pedagoger er till fysisk aktivitet och på vilka sätt är ni goda förebilder för barnen?
  • Hur använder ni rörelse i syfte att underlätta för barnens koncentration och inlärningsförmåga?
Övningar
  • Lek ”Byt träd”. Markera ett antal träd så att det finns ett träd färre än antal barn. Alla utom ett barn ställer sig vid varsitt träd och den som är utan träd ropar högt ”Byt träd!”. Då springer alla till ett nytt träd och utroparen skyndar sig också att ta ett träd. Den som blir utan blir nästa utropare. Här tränar vi både auditiv och visuell perception i kombination med att koordinera kroppen på ojämnt underlag.
  • Variera sättet att ta sig fram i skogen genom att låta barnen gå på led. Låt barnen turas om att leda resten av gruppen under några minuter. Gruppen och pedagogerna följer den som leder, som i sin tur har fria händer att bestämma vilken väg ni ska ta – genom buskage, över bäckar, uppför berg och så vidare. Alla får känna på att vara först och att utöva inflytande. Den som har lett ställer sig sist. Stanna en stund och lek i skogen där ni hamnar när sista barnet har lett klart gruppen.
  • Låt barnen få springa från lyktstolpe till lyktstolpe när ni har ett bestämt mål med er promenad. Den som vill springer och den som vill går. Vänta in hela gruppen vid varje stolpe innan ni tar er vidare. Betona att det inte är en tävling utan att ni springer för att det är härligt att springa. 
Tips!
  • Tänk på hur viktig du är som förebild och hur ditt eget förhållande till fysisk aktivitet påverkar barnen. Försäkra dig om att du sänder ut positiva vibbar kring att röra på kroppen och att vara ute.
  • Skuld- eller skambelägg inte barn-ens rörelsebehov när de springer inom-hus eller har svårt att sitta still i samling. Skapa förutsättningar till rörelse utefter barnens behov.
  • Arbeta tematiskt kring vad vi behöver för att må bra. Lär dig tillsammans med barnen om vad kroppen behöver – barnen vet mycket och brukar fascineras av att lära sig mer om kroppen.
  • Plocka in de allmänna rörelsedagar som finns, som Trappans dag och Kullerbyttans dag. Ordna aktiviteter med barnen i förskolan. Involvera och utmana vårdnadshavare att till exempel ta så många trappsteg de kan under dagen och sedan berätta för sina barn hur många steg det blev.

 

Johanna Ulrika Orre

Johanna Ulrika Orre

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant