Stärk samtalet
Använd en samtalsmatta för att stötta kommunikationen, tipsar specialpedogogen Pernilla Unevik.
Ursprungligen utvecklades samtalsmattan för personer med kommunikationssvårigheter, men den kan också användas i förskolan för att få stöd för orden och tanken. Den består vanligtvis av en matta eller annan yta där bilder kan fästas med kardborreband. Genom att använda bilder som representerar olika känslor, åsikter eller ämnen, ger man barnen möjlighet att uttrycka sig på ett konstruktivt sätt.
Det blir tydligt, visuellt och konkret. Mattan hjälper också barnet att rikta uppmärksamheten. För pedagoger ger den möjlighet att få insikt i barns tankar och känslor, vilket ökar medvetenheten och förståelsen för deras behov.
Ta fram bilder som representerar olika känslor, åsikter och ämnen. Introducera samtalsmattan för barnet och diskutera dess syfte och användning. Uppmuntra barnet att utforska och använda den för att uttrycka sig fritt. Placera bilder i överkanten av mattan för att skapa en visuell skala som representerar olika känslor eller åsikter, till exempel glad/ledsen/neutral gubbe eller tumme upp/ner. Välj en bild som representerar ämnet för samtalet och placera den längst ner på mattan. Ställ frågor till barnet om olika delar av ämnet, till exempel: Vad tycker du om när vi ska promenera till skogen? Lämna över bilden som representerar det aktuella ämnet till barnet. Låt hen placera den utifrån sin åsikt eller känsla. Observera och tolka barnets svar och placering av bilderna för att förstå hens perspektiv och behov. Använd som underlag för vidare pedagogiskt arbete och stöd. I exemplet ovan används bilder från widgitonline. Bildstod.se har gratis bilder. Foton går också bra. ”Vad tycker du om när vigår till skogen?” Barnet placerar ut bildenbokskogen under tumme ner. ”Aha, du tycker inte om att gå till skogen. Vad tycker du om promenaden till skogen? Är det den du inte tycker om?” Barnet placerar ut bildenpromenera under vet inte. Du frågar om fler delar kring vad som händer innan eller under promenaden. Barnet placerar ut bilderna och sedan säger du: ”Nu förstår jag, det är västen du inte vill ha på dig och du vill inte hålla handen. Du tycker om när vi går till uggleskogen och bygger koja och äter matsäcken, men du tycker inte om när vi går till bokskogen.” Sedan fortsätter samtalet.Så använder du en samtalsmatta
Så kan ett samtal se ut