Glöm inte att lyssna in varandra

Jag minns den som i går, den där första dagen jag gick genom grinden till mitt första jobb som förskollärare.

En stor gul villa med tre våningar och en källare och härlig sluttande gård som gjord för springlekar. Det pirrade i magen av förväntan och nervositet på samma gång inför att möta barnen, mina kollegor och mina chefer (ja, de var faktiskt två stycken). Skulle jag bli omtyckt och räcka till? Hade jag verkligen kunskap och förmågan att ge barnen den omsorg, utveckling och de nya kunskaper de har rätt till? 

Trots att det är 24 år sedan minns jag fortfarande barnen, mina två barnskötarkollegor och medarbetarna på den andra avdelningen. De fick mig att växa in i yrket som förskollärare, liksom alla kommande medarbetare, chefer, barn och vårdnadshavare jag jobbat med. 

Det gemensamma för alla arbetsplatser och roller jag haft är att jag har trivts och känt glädje i arbetet. Det har inte alltid varit glitter, glamour och glada miner. Men arbetsglädje uppstår när det vi gör känns meningsfullt. Det kan vara att stötta medarbetare som mår dåligt, att hitta vägar i diskussioner med vårdnadshavare, att finnas där för barnet som behöver extra stöd och att brottas med budgetkrav. Det kan också vara magiska ögonblick i möten med barn som precis upptäckt att de kan knyta sin sko själva, som upptäckt vårens första citronfjäril eller kommit på vad första bokstaven i namnet är.

Förutom att jobbet och tillvaron ska kännas meningsfulla så behöver vi alla känna oss sedda och lyssnade på. När vi är närvarande på riktigt och verkligen ser och lyssnar på den vi möter händer något positivt. Vi utvecklas i relationen till varandra. Att bli sedd och accepterad för den man är är viktigt för en god självkänsla. Vår relation till varandra påverkar hur vi mår. Därför är det viktigt att fundera på hur jag själv påverkar relationen till personen framför mig. Hur kan vi blomstra tillsammans? 

Som förskolechef brukade jag sätta mig en stund i personalrummet under fikarasten och lyssna när medarbetarna pratade om allt mellan himmel och jord. Där och då kunde jag släcka småbränder genom att fånga upp, bemöta och hantera saker innan de blev stora problem. Det gav mig tid över till mitt pedagogiska ledarskap och jag upplevdes som en inlyssnande och stöttande chef.

Jag hoppas du som läser känner arbetsglädje och trivs med ditt yrkesval! Om inte, försök komma ihåg varför du valt att jobba med det du gör. Avsluta varje dag när du går hem med att lyfta fram två saker som känts meningsfulla under dagen. Och funkar det inte i dag, så får du en ny chans i morgon!

Läs fler

Malin Ring

Malin Ring

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Förskoletidningen och Förskoletidningen Praktisk pedagogik ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant