En kraft för förändring
Kulturmöten är vardag för alla som arbetar i förskolan. Det vill säga möten och samspel mellan grupper av människor med olika kulturella bakgrunder och synsätt. Dessa möten kan innebära både möjligheter och utmaningar och förskolans uppdrag är att skapa en miljö där alla barn känner sig välkomna och trygga oavsett bakgrund.
Samtidigt som vi visar respekt för de kulturer och traditioner som barnen bär med sig hemifrån ska vi stå upp för de demokratiska värderingar som vår förskola och vårt samhälle vilar på. När det gäller hederskultur är det viktigt att understryka att förskolan har ett särskilt ansvar att agera när barns frihet och rättigheter hotas. Forskning visar att även mycket små barn kan påverkas av hedersnormer och det är därför avgörande att förskolan är uppmärksam på tecken på sådana begränsningar.
Samtidigt är det lika viktigt att förskolan inte generaliserar eller stigmatiserar hela grupper. Alla som kommer från en viss kultur har inte hedersrelaterade värderingar och det är viktigt att vi som pedagoger möter varje familj med nyfikenhet och respekt.
Förskolan har en unik möjlighet att vara en plats där barn får uppleva och utforska olika normer och värderingar. I vårt arbete måste vi därför också vara medvetna om våra egna normer och hur dessa påverkar vårt bemötande av barn och föräldrar. Genom kontinuerlig reflektion och dialog i arbetslaget kan vi utveckla vår förmåga att möta kulturella skillnader på ett respektfullt och inkluderande sätt.
Förskolan har ett stort ansvar men också en fantastisk möjlighet att vara en kraft för förändring i barns liv. Genom att arbeta aktivt för inkludering och jämställdhet kan vi bidra till att varje barn får en bra start i livet.
Om ni vill fördjupa er ytterligare i ämnet tipsar jag om Förskoletidningen nummer 2 från 2019 där vi också lyfter kulturmöten. Du hittar den på forskoletidningen.se.