Gestalta hur man säger stopp
Hur hjälper man de yngsta barnen att säga ifrån och att utveckla empati för andra?Förskolläraren Maria Robäck Blennow tipsar om en dramaövning med byggklossar.
Du behöver:
Byggmaterial, gärna magnetiska byggklossar som är lätta att bygga upp och riva.
Ostörd fysisk miljö.
Syfte:
Denna övning utgår från artikel 13 i barnkonventionen, om barns yttrandefrihet och rätt att göra sig hörda.
Genom dramatisering utvecklas barnens förmåga att säga stopp när något känns fel, men även förståelse och empati för andra människor.
Undervisningen är en del i ett långsiktigt arbete som ger emotionell utveckling och trygghet till både det enskilda barnet och gruppen.
Gör så här!
1. Dramatisera. Pedagog 1 börjar engagerat att konstruera ett torn med de magnetiska byggklossarna. Pedagog 2 river sedan plötsligt bygget.
2. Stopp! Använd TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation). Pedagog 1 säger”stopp” och visar tydligt med hela handen samt med hela sitt kroppspråk och minspel att det inte känns okej.
3. Ge utrymme. Ha små pauser i dramatiseringen. Ge barnen lite tid att titta, tänka och interagera. Barn vill gärna vara med och lösa problem och hjälpa till på olika vis. Ett barn på väg in i språket kan exempelvis visa empati och delaktighet genom att ge pedagog 1 en magnet att laga bygget med. Ett barn som kommit längre i talet kan exempelvis berätta för pedagog 2 att man inte får riva något som någon annan byggt upp utan att först fråga. Prata med barnen om varför pedagog 2 rev bygget.
4. Bjud in. Pedagog 1 bjuder in pedagog 2 i leken genom att fråga om hen vill vara med samt genom att räcka fram en magnet. Pedagog 2 tar glatt emot magneten och pedagogerna börjar bygga tillsammans.
5. Gemenskap. Bjud även in de barn som ännu inte aktivt deltar i magnetbygget. Bjud in genom ord och handling. Inte sällan slutar undervisningen med att alla sitter och konstruerar ett bygge tillsammans.
Efteråt:
Reflektera över hur barnen tagit till sig undervisningen och över hur det syns i barnens kommunikation till varandra. Notera att detta undervisningstillfälle är ett av många i ett långsiktigt och fortlöpande arbete där barnen kan behöva stöd under processen.
Upprepa samma undervisning flera gånger. Yngre barn lär sig av upprepning och igenkänning. Ibland behöver barn studera undervisningen innan de själva vill delta.
För att sedan utveckla undervisningen kan ni gestalta med exempelvis duplofigurer, bondgårdsdjur eller gosedjur tillsammans med barnen. Bjud in barnen mer och mer för varje gång.