AKK i hela barngruppen

Tecken och bildstöd är en självklar del i Förskolan Starens arbete med tillgänglighet. Jessica Larsson och Åsa Löwenberg ger sina bästa tips.

Förskolan Staren i Eskilstuna arbetar med att skapa en kommunikativt tillgänglig miljö för alla barn. Visuellt stöd är en viktig del av detta arbete. Arbetet med visuellt stöd började 2018, då ett arbetslag fick möjlighet att välkomna ett barn som börjat kommunicera med hjälp av teckenstöd. Det skapade ett engagemang i att lära sig mer om teckenstöd och hur det kan användas för att stödja barns kommunikation och utveckla verksamheten mot en mer språkstödjande miljö. Förskolans rektor upplevde och förstod arbetslagets framgångsarbete med AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) tidigt.

För att öka likvärdigheten i förskolan har all fastanställd personal genomgått grundkurs i teckenstöd eller liknande kurs hos Åsa som är förskollärare och har gått flertalet utbildningar inom teckenstöd och specialpedagogik.

Det visuella stödet används i flera olika sammanhang i det dagliga arbetet. Teckenstöd och bildstöd används för att förtydliga rutiner, i undervisningen och som kommunikationsstöd både mellan barnen och mellan personal och barn.

Bildstöd finns både inomhus och utomhus för att tillgängliggöra lär­miljöerna. Inomhus finns det bland annat på toaletterna för att stötta barn steg för steg under toalettbesöket. Detta gör att vi kan stötta upp för barn som har svagt arbetsminne eller bristande uppmärksamhetsförmåga.

vi behöverfylla tecken- och bildstöd med funktion och motivation för att öka barns förmåga till kommunikation om det är det som är syftet.

När vi började med tecken och bildstöd var det för att öka alla barns kommunikation, det är lätt att missa barn som har svag kommunikation eller vad vi i förskolan bedömer som ”ingen alls”. Vi behöver hitta vad som intresserar barnet och börja med de mest motiverande tecknen.

Det är viktigt för oss att använda AKK till hela barngruppen. Vi ser att barn utvecklar en förståelse för barns olikheter och att barngruppens sätt att kommunicera med alla i gruppen ökar. Vi försöker utveckla en inkluderande kultur där vi fokuserar på att alla är olika och har olika behov.

Det finns ocksåolika typer av visuellt stöd i vår restaurang. Ovanför alla bord har vi en bild av en grönsak eller frukt så att barnen enkelt ska hitta till sitt bord. I samlingen innan lunchen visas bild och tecken för de bord vi sitter vid. När vi pratar med barnen inför måltider och andra rutiner använder vi oss av TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) för att förstärka vad vi ska göra.

Det visuella stödet kan minska frustration och osäkerhet kring vad vi ska göra och med vilka, vi upplever att barnen blir tryggare inför situationen.

För barn som har svårt att tolka och uppfatta bildstöd har vi kopplat ihop föremål med AKK. Vi ger blöjan i handen samtidigt som vi säger eller tecknar ”byta blöjan”. På det sättet upplever vi att vi ökar barnets förståelse för situationen.

Vi ser att vinsterna med AKK är stora. Barn som har språkstörning eller en längre startsträcka till att börja tala, får ett stöd i att förstå sin dag i förskolan samt ökade möjligheter att uttrycka sig genom tecken och bildstöd.

Efter att ha läst en artikel kring hur ett arbetslag skapat och använder sig av bildstöd vid utflykter blev Jessica väldigt inspirerad att skapa egna promenadkartor. Det visade sig att det inte behövdes då en kollega på en yngrebarnsavdelning redan hade gjort promenadkartor som Jessica fick kopiera och använda. Det underlättar att ha en dela-kultur i förskolan då tiden ofta blir en begränsning.

Under promenaden upplevde Jessica att barnen samtalade och jämförde bilderna med vad de såg och att även barn som ofta kommer av sig och upplevs mer blyga i högre utsträckning deltog i samtalen.  n

Jessica Larsson och Åsa Löwenberg är legitimerade förskollärare.

Tips!
  • Dela med dig. Dela med dig när du skapat visuellt stöd, både till kollegorna på ”din” hemvist eller avdelning och till dem på de övriga avdelningarna. Det gör att ni inte behöver återuppfinna hjulet på var sitt håll.
  • Be om hjälp. Ta vara på era kollegors kunskaper, kanske ser du behovet av visuellt stöd men har svårt att förstå verktygen. Be kollegan som har använt sig av Inprint att visa, eller fråga om redan färdigt material.
  • Dela sammanhanget. Sätt dig ner och titta på bildstödet tillsammans med barnen. Pekar barnet på något speciellt? Snappa upp, dela tillfället och var vaksam, barn tecknar litet och fort ibland. Gör det roligt och spännande att kommunicera med dig. Är barnet väldigt förtjust i katter kan teckenstöd för katt vara ett viktigt ord för barnet att börja med.
  • Ritadetecken.se. Webbtjänsten ritadetecken.se är ett stöd för den som använder TAKK. Vi har använt den flitigt, speciellt i början när vi lärde oss tecken. Vi tipsade även om hemsidan till vårdnadshavarna.    
  • Börja med TAKK. Händerna har vi med oss, vilket gör att vi slipper gå och hämta material. Det kan störa när vi ska vara närvarande pedagoger i barngruppen.
Övningar
  • Använd bildknippen. Gör nyckelknippor med bildstöd för att underlätta de känsliga övergångarna. Bilden förstärker och förtydligar situationen och bilden finns kvar medan ordet försvinner. Gör även knippen kring sådant som barnet har starkt intresse av, till exempel bilar, katter eller bollar. Detta är särskilt bra för de yngsta barnen eller barn med svagt språk. Det lockar intresset och motivationen att kommunicera.
  • Teckna till sångerna. När ni sjunger olika sånger kan ni teckna ”snigel”, ”björnen”, ”haj”, ”båt” och så vidare. Hitta nya ord i sångerna från sångsamlingen för att öka barns ord- och begreppsuppfattning.
  • Använd bildscheman. Skriv ut bilder från Inprint eller foton från er miljö och lägg ut steg för steg för att förbereda barnen på vad som ska hända just i dag. Bilderna kan även fästas lodrätt eller vågrätt på papper, planka eller vägg. Schemat bör besvara frågorna vad, var, när och med vem. Gör också ett klädschema med väderbilder för att göra det lättare att förstå varför ett visst klädesplagg behövs.
  • Bildstöd som förenklar. Ha foton på det som finns i lådor, höga hyllor och så vidare för att synliggöra material. Vissa barn kan ha svårigheter att välja aktiviteter. Förenkla för barnet genom att fota material eller använd er av Inprint-bilder för att förmedla vilka valmöjligheter som finns. I Inprint kan du skapa tallriksunderlägg med bildstöd för livsmedel och andra ord och begrepp som passar till måltiderna.
  • Läs TAKK-böcker. Det finns böcker med TAKK, både digitala och fysiska. Om ni inte kan köpa in böcker kan ni fråga närmsta bibliotek.  Vi använder oss av inläsningstjänsten Polyglutt, som har böcker inlästa med TAKK.
  • Månadens tecken. Vi försöker inkludera vårdnadshavarna i det språkutvecklande arbetet, bland annat genom att använda oss av månadens tecken. Månadens tecken presenteras både på anslagstavlan i hallen och digitalt genom vår nyhetstjänst. Vi väljer ut tecken som passar nuvarande tema och undervisning.
Reflektionsfrågor
  • Finns det pedagoger i din förskola som kan ge tips om visuellt stöd?
  • I vilka situationer ser ni att barnen behöver tydliga instruktioner?
  • Vad tycker ni är svårt när det -kommer till visuellt stöd?

 

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant