Utmaningarna vi sällan pratar om

Som förskollärare hade jag en flicka i gruppen som alltid satt tyst. Inne satt hon vid ett bord och lade pussel eller ritade, ute satt hon på gungan eller i sandlådan. Hon satt ofta bredvid andra, men ändå för sig själv och hon pratade sällan eller aldrig med sina kamrater. När hon och jag var själva kunde hon berätta något för mig, alltid med låg och försiktig röst. Jag var ung och oerfaren och gjorde mitt bästa för att hon skulle ha bra dagar och gav henne mitt stöd och min närvaro så ofta jag kunde.

I våras kände jag igen henne i en butik när jag skulle handla, hon är nu i övre tonåren och jobbar i butiken. Hon berättade för mig att hon genom hela sin skoltid haft det jobbigt med sin svåra blyghet, att hon känt sig ensam även om alla varit snälla mot henne. Samtidigt har hon lyckats hitta verktyg som gör att hon kan och vågar prata med kunder i butiken. När jag lämnade butiken var jag glad för hennes skull, men tänkte ändå på om jag kunnat ge henne något mer under hennes förskoletid så att hon inte behövt uppleva en så ensam skoltid.

I läroplanen finns en tydlig uppmaning: ”Förskolan ska särskilt uppmärksamma barn som av olika anledningar behöver mer ledning och stimulans eller särskilt stöd.” Det är en uppmaning vi behöver ta på största allvar. Det handlar om att se varje barns unika gåva och utmaning, oavsett hur tydliga de är. I en förskolevardag är det lätt hänt att fokus hamnar på de barn som ”stör” verksamheten. Men det finns behov av stöd även för barn med andra utmaningar än att vara exempelvis utagerande. Bland annat behöver blyga barn extra omsorg och stöd för att hitta sin röst i den stora världen, och särskilt begåvade barn behöver intellektuell stimulans som matchar deras kapacitet. Oavsett så kräver de vår uppmärksamhet och anpassade lärstrategier för att kunna trivas och utvecklas.

Utmaningen men också möjligheten är att erbjuda anpassade metoder och strategier. Det innebär inte minst att vi måste vara lyhörda, flexibla och tänka kreativt. Specialpedagogik handlar om att se varje barn som en individ och att skapa en förskolemiljö som är rik på möjligheter.

I detta temanummer om specialpedagogik utforskar vi olika strategier och metoder för att stötta barn som har behov av mer stöd. Vi har medvetet valt att fokusera på utmaningar vi kanske inte pratar om så ofta, trots att de i princip finns i varje barngrupp. Bland annat handlar det om blyga barn, särskilt begåvade barn och flickor med adhd. Jag hoppas att du får glädje av att läsa och jobba med våra artiklar.

Jag och redaktör Åsa Kahn önskar er alla en god jul och ett fint avslut på 2023.

Malin Ring

Malin Ring

Chefredaktör Förskoletidningen och Grundskoletidningen

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant