Bygg en egen gran
Att bygga och konstruera egna julgranar är tradition på Teknikförskolan i Halmstad. Förskollärarna Martina Lindahl och Lena Stoll Carmryd delar med sig av sina bästa tips för en julig teknikundervisning.
Du behöver:
Till ritningen: Papper. Penna, linjal, suddgummi – eller bilder på granar, sax, lim.
Till bygg och konstruktion: Byggmaterial (t.ex. trä, återvinnings-material, naturmaterial, plaströr), verktyg m.m. (t.ex. bågfil, borrmaskin, skruvdragare, hammare, fil, sax, värmepistol, sandpapper, skruv, spik, trälim).
Till designen: Färg, penslar, material till utsmyckning (t.ex. mattvarp, glitter, paljetter, kottar, ekollon, kastanjer), material till belysning (t.ex lampor, ljusslinga, ljusdioder, elsladdar, batterier).
Gör så här:
Samtala med barnen kring granar och hur olika julgranar kan se ut. Använd er av bilder från tidningar eller nätet.
Visa och sätt ord på konkret material som ska användas i undervisningen. Ta vara på barnens olika tankar och idéer när ni planerar och organiserar för årets julgranstillverkning.
Gör en ritning.
En grupp barn samverkar kring hur årets julgran ska se ut. När ni pratat med barnen om hur de vill att granen ska se ut gör ni en ritning tillsammans. Hur ritningen ser ut beror på ålder, erfarenhet och förutsättningar. På en yngrebarnsavdelning kan ritningen exempelvis bestå av urklipp av granar som barnen har valt ut. På äldrebarnsavdelningar kan barnen göra ritningarna själva genom att rita på papper.
Bygg och konstruktion.
Dela in barnen i mindre grupper och låt två till fyra barn åt gången arbeta med att bygga och konstruera granen i verkstaden. Gå igenom skyddsutrustning och säkerhet. Använd ritningen ni gjort som stöd och vägledning. Problematisera tillsammans med barnen kring exempelvis: Vad behöver man? Vilket material? Vilka verktyg? Hur många delar behövs? Hur ska man sätta ihop delarna? Ibland stöter man på problem eller märker att det inte blir som man tänkt. Då utmanas barn och vuxna att finna nya lösningar.
Design.
I slutstadiet av projektet är det dags att designa granen. Dela in barnen i mindre grupper. Några barn arbetar med att måla granen enligt ritning, några arbetar med att bygga och konstruera utsmyckning till granen och en tredje grupp arbetar med belysning vilket innebär att de lär sig om elektricitet. Att arbeta med belysning kan innebära att man lär sig att seriekoppla.
Så gör vi på Teknikförskolan

Först gör barnen en ritning av granen tillsammans. På så sätt tar vi redan från början vara på barnens tankar, kreativitet och fantasi.
Nästa steg är att konstruera granen i vår verkstad. Här får barnen chans att utforska och arbeta med en mängd olika verktyg och material.
Ingen gran är den andra lik! Så här olika kan granarna bli på avdelningarna.
Till sist
Att bygga, konstruera och designa julgranar är en del i vårt teknikarbete. Barnen får upplevelser och erfarenheter av att använda verktyg, lära sig använda skyddsutrustning, läsa en ritning samt bygga och konstruera efter en ritning. Projektet är också språkutvecklande då barnen möter många nya ord och begrepp. Barnen får även ta del av Bishops matematiska aktiviteter och får förutsättningar att utveckla socialt och emotionellt lärande. Vi tillverkar inte nya granar varje år, vissa år utvecklar vi i stället granens dekorationer, belysning med mera.