”Vi tog bort soffan och de höga borden”
När jag började arbeta i förskolan var jag inställd på att arbeta med de äldsta barnen, men där fanns ingen plats ledig så jag blev placerad på en avdelning för de yngsta barnen. Och tur var det för det var där jag hittade min drivkraft.
Avdelningen jag hamnade på hade inte förändrats på många år. Lärmiljön bestod av höga bord och stolar, en stor soffa, en rund matta, ett litet lekkök, förvaringshyllor, ett rum där barnen sov och en ateljé som låg i ett rum bortanför hallen. En ganska klassisk yngrebarnsavdelning där man inte funderat så mycket kring den fysiska lärmiljön.
Tyvärr hade jag oturen att få en jobbig barngrupp, ni vet de där barnen som bara springer runt och skriker, kastar saker och är allmänt stökiga. Typiskt va?
I arbetslaget kämpade vi mycket med tillsägelser och vi kom ofta på oss själva med att på olika sätt försöka dämpa barnen. Men när vi började reflektera över varför barnen gjorde som de gjorde kom vi fram till att det inte handlade om att vi haft otur med barngruppen. Felet satt i oss, i det förhållningssätt vi hade och i vårt tänk kring lärmiljön.
Jag började titta noga, satte på mig ”barnglasögonen” och arbetade för att förstå det som pågick. Där och då blev det tydligt att miljön inte var anpassad för barnen utan för pedagogerna.
När jag väl hade börjat reflektera över vår lärmiljö fanns inget stopp. Jag fick snabbt med mig min kollega och vi såg nu på vår lärmiljö med helt nya ögon. Vi hittade problem och oreflekterade val överallt.
Varför hade vi gardiner med röda dalahästar på? Behövs ens gardiner? Varför hade vi en enorm soffa som barnen inte kunde komma upp i? Varför var det grindar överallt? Det kändes nästan som ett fängelse.
Den jättestora hyllan med material var alltid tom nedtill och full med material upptill, hur kom det sig? Vad skulle hända om materialet flyttades ner?
Våra matbord hade höga stolar med sele så att barnen inte kunde klättra ur, hur hade det blivit så?
När vi tittade på vår lärmiljö använde vi oss ofta av olika ”glasögon” för att verkligen rikta blicken mot olika delar. Vi tittade med ”tillgänglighetsglasögonen” eller med ”lärmiljöglasögonen” och varje gång vi reflekterade lärde vi oss nya saker om den lärmiljö vi hade och hur den påverkade barngruppen.
Ett ledord för oss blev tillgänglighet. Vi ville att barnen skulle ha en tillgänglig lärmiljö, där material och möbler var tillgängliga för dem. Det första vi gjorde var att ta bort den stora soffan och i stället lägga kuddarna på golvet. Det blev då en plats som var tillgänglig för barnen att använda utan att de behövde vår hjälp. Vi tog ut den höga hyllan och ställde materialet nere på barnens nivå där de själva kunde ta fram det som de ville leka med.
Självständighet blev viktigt för oss och vi bestämde att vår lärmiljö skulle skapa möjlighet för barnen att bli självständiga. Vi valde bort de höga matborden och satsade på låga bord och stolar till barnen för att barnen skulle ha möjlighet att använda borden under hela dagen och inte bara vid måltiderna. Vi introducerade alla material och möbler för barnen, visade på möjligheter och gränser för att ge barnen möjlighet att bli självständiga.
Vi läste på om lärmiljöer, tog inspiration från andra och var kreativa med det vi hade. Vi lärde oss om ergonomi, färgers påverkan, normkreativitet och rörelsens betydelse för barns utveckling.
Vi tänkte igenom alla inköp med stor omsorg och valde möbler som till exempel inte bara var en hylla utan också kunde användas som en bas i en motoriskt tillgänglig miljö. Vi valde öppna material med syftet att det skulle gå att använda materialen på många olika sätt och genom det få en lärmiljö som kan vara föränderlig efter barnens behov och intressen just nu.
Under arbetet med lärmiljön blev jag medveten om min barnsyn och hur den påverkade lärmiljön som skapades. Jag lärde mig att lärmiljön är viktig och att den påverkar barnen. Lärmiljö blev ett stort intresse för mig, och i dag har en ny drivkraft blivit att sprida kunskapen vidare för att göra skillnad för fler barn.
Våga prova. Ibland måste vi vara modiga och prova saker vi inte testat förut. Måste samlingsmattan vara rund? Kan vi prova att ha samling kring ett bord i stället? Är lera för kladdigt för de yngsta? Vem vet? Våga prova!
- Ta hjälp. Om du har en kollega på en annan avdelning som är grym på att skapa inbjudande lärmiljöer. Bjud in och ta hjälp. Vi kan inte alla vara bra på samma saker.
- Introduktion. Varje gång ni gör om i lärmiljön, ta med barnen i arbetet. Introducera dem till den nya miljön och stötta dem i möten med ett nytt material, en ny plats eller vad det nu kan vara. Annars blir det lätt rörigt.
- Smarta möbler och material. Om ni vill ha en lärmiljö som är föränderlig, se till att satsa på möbler som kan användas på flera sätt. Så att ni till exempel inte fastnar vid en hylla som måste skruvas fast i väggen. Samma med material, välj okodat material som kan användas på många olika sätt och i flera mötesplatser.
- Ner på barnens nivå. Ställ dig på knä och kryp runt inne på avdelningen. Vad kan du se? Det du kan se är det som är tillgängligt för barnen. Ser du bara en massa bordsben och stolar? Eller ser du något som lockar dig att börja utforska?
- Gör filmsvep. Ta er platta eller mobil och gör några filmsvep över hela avdelningen. Bara korta sekvenser där en av er går runt med kameran och fångar vad som pågår just nu. Gör detta flera gånger under en veckas tid. Sätt er sedan i arbetslaget och titta tillsammans på vad barnen är upptagna av. Vilka mötesplatser fångar barnen mest? Står några mötesplatser ofta tomma? Här får ni väldigt mycket spännande underlag för reflektioner i arbetslaget.
- Låt barnen visa vägen. Flyttar barnen ofta materialet från en plats till en annan? Hämtar barnen material från flera olika ställen och leker med? Var uppmärksam på vad barnen gör och låt dem vara med i skapandet av mötesplatser. Barnen vet vilka material de vill använda tillsammans.
- Hur tillgänglig är er lärmiljö? Diskutera vilka material som finns tillgängliga för barnen. Vilka hyllor har ni? Står materialet i stängda skåp? Och så vidare.
- Vilken barnsyn har ni? Tänker ni att barnen måste placeras i sina matstolar och sedan spännas fast så de inte kan gå därifrån medan ni dukar? Eller tänker ni att barn är kompetenta nog att välja en egen plats vid matbordet och att det är er uppgift att se till att måltiden blir intressant nog för att barnen ska vilja stanna kvar?
- Vad skulle behöva förändras i er lärmiljö? Vad står ni i för utmaningar? Vilka möjligheter har ni att förändra det som inte fungerar? Gör en lista.
- Prioritera vad som är viktigast. Vad av det skulle du kunna göra redan i dag?