”Alla kan göra böcker”
När Stina Wirsén kommer till Milstensgårdens förskola i Borås peppar hon barnen att göra egna böcker. Barnen gestaltar sina fantasifulla berättelser med teckningar, urklippta figurer, bokstäver och meningar.
− Min bok ska handla om blomman Sofia och växter, förklarar femåriga Kenza för Stina Wirsén och visar framsidan på sin bok där hon ritat en stor blomma.
− Wow, det ser jag! Vad kommer att hända sedan i boken? frågar Stina Wirsén.
− Det är sagan om blomman som växte och blev stor, svarar Kenza.
− Vill du att det ska stå några bokstäver i boken eller vill du berätta med bilder? Om du vill kan jag hjälpa till att skriva. Men det är du som bestämmer vad det ska stå.
Mitt emot vid det låga bordet sitter förskolekompisen Alea. Hon gör en bok som handlar om katten och kattens vänner hunden, kaninen och unicornen.
− Det är roligt att pyssla och göra en egen bok. Jag kom direkt på vad boken handlar om, berättar Alea.
Under en och en halv dag i Milstensgårdens förskola håller Stina Wirsén i workshoppar för de äldre barnen som ska börja i förskoleklass till hösten. I smågrupper lär de sig att göra egna böcker. På den första workshoppen skapar barnen egna framsidor och baksidor till sina böcker och under de följande tillfällena arbetar de vidare med bokens innehåll.
− Jag har skrivit mitt namn på framsidan och på första sidan, berättar Kenza och visar upp sin bok med laminerad fram- och baksida för Stina Wirsén.
− Perfekt! Precis så ser det ut i mina böcker. På framsidan står mitt namn och även på den första sidan som heter försättsblad står författarens namn, säger Stina Wirsén.
Det är inte första gången Stina Wirsén besöker Milstensgårdens förskola. År 2019 var hon där och gjorde liknande workshoppar. Därefter kom pandemin, men även då hade barnen och pedagogerna kontakt med henne digitalt genom Teams.
− Vi brukar säga att Stina Wirsén har en speciell plats i våra hjärtan här i förskolan. Hon har blivit något av en idol, berättar Fredric Gieth som är rektor.
Han berättar att en av avdelningarna har Stina Wirsén som tema just nu. Inne på den avdelningen har barnen bland annat gjort egna porträtt och figurer av Stina Wirsén. I taket hänger mobiler med karaktärerna ”liten skär” och ”de små brokiga” och på väggarna sitter illustrationer från Stina Wirséns barnböcker uppsatta. Hennes böcker används också flitigt på alla förskolans avdelningar.
− Barnen har lätt att relatera till handlingen och känslorna i Stinas böcker. Hon tar upp barnens perspektiv utan att moralisera. Det kan handla om en konflikt, kanske ett torn som rasar i leken, utan att det finns några pekpinnar om vems fel det är, säger Fredric Gieth.
I Milstensgårdens förskola är läsning och böcker navet i hela verksamheten. Förskolan är litteraturdiplomerad vilket innebär att den uppfyller en rad kriterier, till exempel att författare kommer på besök, att förskolan har ett eget bibliotek och att man aktivt arbetar med samtal i samband med läsning. Diplomeringen utförs av förskoleförvaltningen, kulturförvaltningen och biblioteken i Borås stad.
Fredric Gieth berättar att barnen i förskolan kommer från två helt olika socioekonomiska områden i Borås. Brämhult som är ett välbärgat villaområde och Hässleholmen som är ett socialt utsatt område med hög invandrartäthet.
− Det bästa med vår förskola är mångfalden. Här möts barn med olika typer av erfarenheter och språk. Vi vill att alla barn ska få chans att tillägna sig sitt modersmål och svenska språket, säger Fredric Gieth.
Och litteratursatsningen har gett resultat. Han berättar att skolor har hört av sig och undrat varför barnen som kommer från Milstensgårdens förskola har fått så mycket bättre resultat inom läsning.
− Det är inget som har skett på en gång. Men efter sju års kontinuerligt arbete med böcker och läsning har vi fått märkbara resultat. Det är viktigt och gör skillnad för de barn som behöver förskolan mest!
”Vi brukar säga att Stina Wirsén har en speciell plats i våra hjärtan här i förskolan. Hon har blivit något av en idol.”
Förskollärarna Afsaneh Mirmoradi och Jessie Gjyrevci deltar i Stina Wirséns workshoppar med de äldsta barnen från sina avdelningar. De berättar att de hela tiden arbetar med litteratur på olika sätt med förskolebarnen.
− Vi kopplar alltid våra pågående temaarbeten till böcker. Då utgår vi från barnens intressen. Om de är intresserade av fordon, väljer vi böcker som kanske handlar om utryckningsfordon som ambulanser, brandbilar och polisbilar, säger Afsaneh Mirmoradi.
De brukar arbeta i smågrupper och låter till exempel barnen berätta om bilderna i en bok, så kallad bokpromenad.
− Vi vill få i gång samtal med barnen där de kan använda sina egna erfarenheter och tankar. Vi vuxna hjälper dem vidare genom att ställa frågor, säger Afsaneh Mirmoradi.
Andra sätt att arbeta med böcker kan vara att barnen får leka eller dramatisera innehållet eller skapa egna figurer med inspiration från boken.
”Alla kan göra böcker, även en vanlig tant som jag. Eller så blir det de själva som blir författare i framtiden.”
− Det är också jätteviktigt att konkretisera orden i boken. Står det ”mossa” kan vi gå ut och titta på mossa i skogen, säger Jessie Gjyrevci.
Hon kom till Sverige från Kosovo som liten och minns tydligt hur viktigt det var att få orden konkretiserade för sig för att kunna förstå svenska.
− Att lära sig svenska var som att öppna dörren till en ny värld! Jag vill framför allt ge mina förskolebarn två saker: trygghet och ett språk att ta med sig ut i livet.
Innan workshopparna med Stina Wirsén förberedde förskollärarna barnen genom att prata om vad en författare gör.
− Några av barnen var oroliga för att det skulle vara för svårt att göra egna böcker. Men när de träffade Stina verkade det släppa. Då tog nyfikenheten över. Jag tror nästan att de blev överraskade över att hon var en riktig människa, säger Jessie Gjyrevci och skrattar.
”Alla kan göra böcker, även en vanlig tant som jag. Eller så blir det de själva som blir författare i framtiden.”
Efter workshopparna kommer de att fortsätta med bokskapandet. Även de yngre barnen har visat intresse.
− Vi kommer att ge alla barn, oavsett ålder, chansen att göra böcker. De äldsta barnen som varit med på workshopparna ska få ett extra ansvar och läsa upp sina böcker för de yngre, berättar Afsaneh Mirmoradi.
Alea är snart klar med sin bok om katten och kattens vänner.
− Det kommer en vampyr som vill äta katten. Då blir katten en vampyr!
Men stöd från sin förskollärare Jessie Gjyrevci bokstaverar hon långsamt ordet vampyr samtidigt som hon skriver ner bokstäverna i sin bok.
− V-A-M-P-Y-R.
Innan Stina Wirsén avslutar dagens workshop uppmanar hon barnen att jobba vidare med böckerna.
− Det är din bok och du kan ta hjälp av dina vanliga fröknar när jag har åkt hem.
För Stina Wirsén är besöken ute i förskolor en värdefull input.
− Jag blir påmind om vad som är viktigt i barnens liv och får tillgång till deras kreativitet. Det ger mig näring till mitt arbete när jag jobbar med barnböcker.
Trött men nöjd efter alla workshopparna hoppas Stina Wirsén att barnens lust att göra böcker ska hålla i sig. Hon kommer att träffa förskolebarnen och pedagogerna igen på Teams om några veckor för att kolla upp vad som hänt sedan sist. Genom workshopparna vill hon förmedla att det inte är andra som gör böcker.
− Jag vill minska glappet mellan görare och brukare. Alla kan göra böcker, även en vanlig tant som jag. Eller så blir det de själva som blir författare i framtiden.
Ligger i Borås och är en kommunal förskola som är litteraturdiplomerad. Här går 120 barn på sju avdelningar. I förskolan arbetar 14 förskollärare och 7 barnskötare samt resurspedagoger.
Hur gör man för att skapa lässug hos barnen? Här är Milstensgårdens bästa tips:
- Välj rätt tid. En optimal tid för högläsning är när barnen är som piggast på dagen, exempelvis mellan 9 och 10 innan barnen går ut – inte när de är trötta före lunch eller vid vilan.
- Små grupper. Arbeta med läsning i små grupper för att fånga upp alla barns tankar och förhindra att någon i gruppen tar över. Gärna en pedagog och ett eller några barn. Aldrig fler än fem barn i gruppen.
- Välj olika platser. Läs till exempel på en sagomatta inomhus eller i en läskoja utomhus. Det ska kännas som en mysig stund.
- Gör en bildpromenad. Titta gemensamt på bilderna i en bok och utelämna texten. Ställ frågor om bilderna, till exempel vad barnen tror kommer att hända, och uppmuntra dem att svara utifrån sina egna erfarenheter. Det brukar sätta i gång samtal.
- Konkretisera innehållet. Om ni läser en bok om sjukhus, välj ut tre fokusord, till exempel stetoskop, plåster och spruta. Ta med dessa föremål från en doktorsväska för barn, visa hur de används. Ge barnen tillgång till föremålen efteråt så att de har möjligheter att ”leka boken”.