För miljarder år sedan

Hur skapades jorden? I montessoriförskolor är det vanligt att jobba med en tidslinje som illustrerar utvecklingen från big bang till i dag. Anna Granstrand tipsar om hur ni kan börja.

Du behöver:

  • En tidslinje – från jordens tillkomst till nutid.

  • Figurer till respektive era, bland annat en vulkanmodell.

  • Bilder från varje era, bland annat på vulkaner, vulkaniska bergarter, sjöar och hav. 

  • Kort med faktatexter om erorna. 

Syfte

Med tidslinjen försöker vi visa tidens innebörd och skapa en förförståelse för jordens utveckling och de olika tidsperioderna. Syftet är även att medvetandegöra barnen om den relativt korta period som människan funnits sedan jorden skapades. 

Förberedelser

Du behöver en tidslinje som går att rulla ut och illustrerar historien från jordens tillkomst till nutid. Vi har köpt en färdig tidslinje i tyg som är femton meter lång, men det går även fint att sy själv eller tillverka  av papper. Så här är tidslinjen uppbyggd:

  • Azoiska eran (3,3 meter)

  • Proteroizka eran (9,5 meter)

  • Paleozoiska eran (1,3 meter)

  • Mezoiska eran (1,3 meter)

  • Kenozoiska eran (53  cm)

  • Neozoiska eran (1 cm) 

Du behöver också figurer, bilder och faktakort till erorna. Du kan skriva ut bilder från internet och skriva egna faktakort om vad som hände under de specifika erorna. 

Gör så här:

  1. Rulla ut tidslinjen. Rulla ut tidslinjen på golvet tillsammans med barnen. Se till att det finns gott om plats på golvet. Prata med barnen för att se vilka förkunskaper de har. Berätta att jorden har funnits i ungefär fem miljarder år. Berätta att där ni står i början av linjen började livet och längst bort där linjen slutar är vår tid.

  2. Prata om big bang. Som introduktion till den förhistoriska linjen berättar man om hur jorden skapades och om big bang. Prata med barnen om att från början var jorden bara ett stort moln av damm. Dammkornen började dra sig närmare varandra och bildade till slut ett stort glödande klot i rymden. Gå sedan vidare i berättelsen och förklara att jordklotet började svalna och stelna efter flera miljoner år – och att det då bildades en jordskorpa. 

  3. Vulkanutbrott och jordbävningar. Berätta vidare om vulkanutbrott och jordbävningar och förklara att vulkaner sprutade het lava och att gas kom från jordens inre.

    Berätta att när jordskalet hade svalnat började det regna. Allt regn som föll flöt ihop till floder, stora hav och sjöar på jorden.

  4. Föremål och bilder. Visa sedan bilder på vulkaner, sjöar och hav. Ta även fram vul­kanmodellen och lägg ut den på tidslinjen tillsammans med barnen.

    Berätta sedan vilka föremål ni har lagt fram och prata om hur en vulkan fungerar, att det blev ett stort oväder som varade i miljoner år och allt regn som föll flöt ihop till floder, stora hav och sjöar på jorden. Till slut stack bara de högsta bergen och vulkanerna upp.

  5. Fortsätt genom historien. När ni har pratat om den första eran fortsätter ni att sakta rulla ut tids­linjen och gå över till den proterozoiska eran. Där berättar man att de första levande varelserna såsom bakterier och alger bildades. Sedan fortsätter man med den paleozoiska eran och så vidare.

Efteråt

När ni har gått igenom hela tidslinjen och vad som hände under varje era kan ni fördjupa er i en era i taget. Ni kan börja med att arbeta vidare med den azoiska eran genom att låta barnen skapa egna vulkaner av saltdeg, måla bilder med olika material som sand, kritor och färg samt färglägga målarbilder. De barn som kan skriva kan göra egna faktakort. Vi läser även böcker om den aktuella eran. 

Tillsammans med barnen återberättar vi tidslinjen och jämför det de säger med deras svar från början av arbetet. Detta är ett bra sätt för barnen att få syn på sin egen lärprocess. Allt barnen gör under arbetet med tidslinjen sätter de in i böcker som de skapar själva. Böckerna får de sedan ta hem.

Anna Granstrand

Anna Granstrand

Förskollärare och montessoripedagog på Malmen Montessori i Borås. Hon jobbar på en äldrebarnsavdelning med 3–6-åringar.

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant