Relationer är A och O

Med goda relationer till vårdnadshavare kan vi lösa problem långt innan de uppstår. Det vet förskolläraren Josefine Ekholst, vars avdelning i Almgårdens förskola har prisats för sitt samarbete med vårdnadshavare.

Goda relationer med hemmet är något vi på avdelningen Junibacken i Almgårdens förskola har lagt stort fokus på. Inte minst blev vårt arbete tydligt när vi vann årets pedagogpris i Malmö stad 2022 efter nomineringar av vårdnadshavare.

För att få svar på vad vårdnadshavarna egentligen uppskattar skickade vi ut en fråga om varför de nominerat oss. De flesta svar handlade om att de ser att deras barn trivs, att de ser glädje i barnens ögon, att de ser att de lär sig saker samt att vi är tillmötesgående, lyhörda och ser till alla individer. Vårdnadshavarna nämnde även vår nyfikenhet på familjen, bland annat kring deras traditioner och vardag.

När barnen är trygga och känner att vi har en god relation till deras vårdnadshavare, skapar detta bland annat förutsättningar för att erbjuda barnen en utbildning av god kvalitet. När det uppstår saker som vårdnadshavare är konfunderade över är det mycket enklare att diskutera när de är medvetna om att vi arbetar utifrån barnets bästa. Ett klassiskt exempel kan vara vårdnadshavares funderingar över att det digitala har större plats i vår verksamhet än tidigare. Med goda relationer är det lätt för vårdnadshavare att lyfta dessa frågor i ett tidigt skede och vi kan möta frågorna innan det blir ett problem.

Vi upplever att vårdnadshavare även lyfter svårigheter från det vardagliga livet med oss. På så sätt kan vi möta detta i verksamheten för bästa resultat för familjen. Det är otroligt viktigt att se människorna i familjen för dem de är, och visa ödmjukhet och förståelse inför att vi alla har olika förutsättningar i livet.

Vi upplever även att svåra samtal är lättare vid goda relationer, eftersom vårdnadshavarna vet att alla beslut vi tar grundar sig i deras barns bästa. Vid svåra samtal kan det trots det ändå komma reaktioner, vilket är en naturlig del när något svårt sker. Men efter ett tag kan vi alltid mötas och förstå varandra. Det bästa med att ha goda relationer i dessa fall, är att man faktiskt oftast kan lösa problemen långt innan de blir problem.

Vi uppmuntrar alltid våra vårdnadshavare att lyfta minsta lilla oro med oss, och då kan saken oftast lösas med små insatser. Problem blir ofta problem för att det gått för långt, och ibland är de helt enkelt bara missförstånd som kan lösas med ett enkelt litet samtal.

Något annat som är viktigt i det relationella är att alltid utgå från professionen. I den dagliga verksamheten är det ytterst relevant för oss att lyfta förskolan och den utbildning vi bedriver.  Vårdnadshavare har uttryckt att detta varit en upplevelse för dem, att de inte sett lärandet på det sättet innan.

Om det mot förmodan skulle vara så att vårdnadshavare kräver mer än vad som ryms i vårt uppdrag är det viktigt att sätta stopp för det och återigen vara tydlig med förskolans uppdrag. Det handlar även om att som pedagog ha en fingertoppskänsla för hur mottagaren vill att relationen ska vara. Vissa kräver längre samtal, medan andra endast vill ha kort information om dagen.

Vi själva anser att orsaken till att relationerna med barn och vårdnadshavare fungerar så bra är att vi har en samsyn kring vilket förhållningssätt vi vill ha i arbetslaget. Vi har ett förhållningssätt som är tillåtande, där våra kvaliteter får komma fram och alla arbetar för att skapa meningsfulla dagar för alla som deltar. Rutinerna är viktiga för oss och alla vet vad de ska lägga fokus på.

Sedan är det inte så svårt att se att vi trivs väldigt bra tillsammans, personal och barn men även vårdnadshavare. Vi har ett skojigt klimat och våra dagar är fyllda med skratt. Vår utgångspunkt är också att barnen ska ha det roligt.

Att ha goda relationer kan låta som en självklarhet, men det är inte alltid lätt. Det är viktigt att kontinuerligt diskutera med- och motgångar i våra vardagliga möten. Relationerna grundar sig inte bara i det strukturerade vi gör, utan det handlar även om det oförutsägbara. Det oförutsägbara mötet som kan landa var som helst, det är det genuina och personliga.

Reflektionsfrågor

Förhållningssättet är det absolut viktigaste i mötet med vårdnadshavare och något som bör diskuteras kontinuerligt:

  • Vilket förhållningssätt ska vi ha i mötet med vårdnadshavare? Hur vill vi att de ska uppleva oss i mötet med varandra?
  • Har vi en samsyn kring förskolans uppdrag med hemmet?
  • Hur ser våra olika relationer till hemmen ut? Hur kan vi säkerställa att vi skapat förtroendefulla relationer och hur går vi till väga för att behålla dem?
Tips!
  • Var positiv. Se till att alltid vara positiv i mötet med både barn och vårdnadshavare. Det gör så mycket att mötas av ett leende på läpparna. Vi har även bestämt att vi tilltalar alla våra föräldrar vid namn.
  • Var nyfiken. Att vara nyfiken på familjen har visat sig bidra till familjernas syn på sig själva i gruppen, att vi alla är en tillgång.
  • Kommunicera i tid. Ta alltid upp oro och liknande så fort det känns i magen på dig. Tidiga insatser är ytterst viktiga och kan också lösa ”problemet” fort.
Övningar
  • Utforska tillsammans. För att stärka relationerna mellan hemmet och verksamheten är ett tips att erbjuda vårdnadshavare uppdukade aktiviteter vid ett drop in eller föräldramöte. Där kan vårdnadshavarna utforska tillsammans med sina barn. Det kan exempelvis handla om att utforska naturmaterial med ett digitalt förstoringsglas.
  • Relationscirkeln. För att säkerställa att alla barn och vårdnadshavare fått god kontakt kan man använda relationscirkeln. Var och en i arbetslaget placerar ut hur de bedömer att deras närvaro eller relation varit till både barnet och hemmet, där mitten av cirkeln innebär god relation och yttre kant mindre bra relation. På så sätt ser man var man behöver lägga större fokus framöver.
  • Skicka en bild. Något som uppskattats mycket av våra vårdnadshavare är att vi alltid skickar ett sms eller en bild till den som haft en tuff lämning av ett ledset barn, när barnet lugnat ner sig. Att skriva ut en rolig bild från dagen och lägga på barnens hyllor är också uppskattat. Små saker för oss, men stora för vårdnadshavarna.
  • Informera om verksamheten. För de vårdnadshavare man inte möter bör det finnas information om dagen på exempelvis en tavla i hallen. Här är det bra med ett professionellt språk som höjer verksamhetens utbildning, exempelvis: ”I dag har vi tränat vår grovmotorik genom att ha en cykeldag på gården.”

 

Josefine Ekholst

Josefine Ekholst

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant