Förr och nu
Hur såg livet ut före elvispen, mobilen och tvättmaskinen? Väck barnens nyfikenhet genom att undersöka
föremål från förr och nu. Chefredaktör Malin Ring tipsar.
Du behöver:
Föremål som representerar förr och nu, till exempel tvättbalja, tvättbräda, tvättmaskin, handvisp, elvisp, telefon med snurrskiva samt mobiltelefon.
Skapandematerial.
Syfte
Med detta undervisningsupplägg kan ni ge barnen en känsla för hur livet har förändrats över tid genom att undersöka, uppleva och jämföra vardagliga föremål och sysslor från förr och nu. Genom att skapa nyfikenhet och väcka frågor kring tid, förändring och teknik får barnen möjlighet att utveckla historiska referensramar och förståelse för samhällsutveckling.
Förberedelser
Besök loppisar eller fråga äldre släktingar eller kollegor för att få tag på äldre föremål. Exempel på föremål:
Tvätt: Tvättbräda och balja (att jämföra med tvättmaskin)
Matlagning: Handvisp med vev (att jämföra med elvisp)
Telefoner: Telefon med snurrskiva (att jämföra med smartphone)
Fundera på var ni kan placera stationerna och vilka frågor som kan väcka barns nyfikenhet. Förbered gärna ett samtalsunderlag.
Gör så här!
Introducera föremålen. Visa ett föremålspar i taget under samlingen. Börja till exempel att visa en handvisp och en elvisp och fortsätt att visa den äldre och nyare telefonen. För att jämföra de äldre tvättföremålen med en tvättmaskin kan ni gå till förskolans tvättmaskin eller använda en bild. Låt barnen känna på och utforska tingen.
Ställ frågor som: Vad tror ni att det här är? Vilket är äldst? Hur gjorde man förr? Vad använder vi i dag?
Tvätta, vispa och ring. Låt barnen rotera i smågrupper mellan stationer:
Tvätt: Här får barnen prova på att tvätta trasor med tvättbräda. Prata om hur man tvättade förr och om tillgången till varmvatten och rinnande vatten.
Matlagning: Låt barnen vispa grädde med en gammal handvisp. Jämför med elvisp.
Telefoner: Barnen får prova en telefon med snurrskiva. Samtala om hur man kommunicerade förr. Jämför med dagens smarta telefoner.
Reflekterande samtal Återkoppla till aktiviteterna. Visa ett föremål och samtala utifrån dessa frågor: Tror ni det var roligare eller jobbigare att leva förr? Vad var bättre förr, tror ni? Hur tror ni att det kommer att vara i framtiden? Dokumentera barnens tankar.
Skapande bearbetning. Låt barnen uttrycka sina upplevelser. De kan till exempel rita, måla eller bygga egna gamla ting, dramatisera ”en dag förr i tiden” eller skapa tillsammans i grupp.
Gemensam utvärdering. Avsluta med en gemensam utvärdering, där ni ställer frågor som: Vad var roligast? Vad lärde ni er? Vad undrar ni fortfarande över? Finns det något annat ni är nyfikna på kring hur det var förr?
Efteråt
Diskutera i arbetslaget: Vad fångade barnens intresse mest? Vilket lärande kunde ni se? Hur kan ni gå vidare?
Introducera fler äldre föremål och jämför dem med hur vi lever i dag. Fråga om vårdnadshavare kan bidra med föremål eller dela berättelser från sin barndom – det väcker ofta både nyfikenhet och igenkänning.
Ett besök på ett äldreboende kan skapa meningsfulla möten mellan generationer. Gör en utflykt till ett museum med historiska miljöer eller tekniska föremål om ni har möjlighet. Fortsätt att läsa bilderböcker som visar livet förr och utforska faktaböcker om tekniska prylar eller vardagsföremål som barnen visar intresse för.