Gör tiden tydlig

När är ”snart”? Och hur lång tid är ”en stund”? Pernilla Unevik om hur du visualiserar tiden.

För många barn i förskoleåldern är tid abstrakt och svår att greppa. Pedagoger kan stötta genom att göra tid mer konkret och begriplig. Små barn förstår tid genom rutiner, och tidsbegrepp blir tydligare när de kopplas till konkreta händelser. Barn lär sig tid genom mönster som dygnets rytm och veckodagar. De börjar koppla händelser till tidpunkter och förstår sekvenser. Med tydliga rutiner och visuella hjälpmedel kan de öva på att vänta, avsluta och förbereda sig för nästa aktivitet.

Genom att visualisera tid gör tidshjälpmedel så att vardagen blir mer förutsägbar och övergångar tryggare. De hjälper barn att förstå hur länge något pågår och när det är dags att avsluta och förbereda sig inför nästa moment. Att se hur lång tid som återstår vid matbordet, under leken eller före samlingen kan minska stress och skapa lugn.

4 × hjälpmedel

Konkreta föremål. Ett enkelt sätt att konkretisera tid är att använda det som finns nära till hands. Till exempel kan ni använda kottar om ni är på utflykt i skogen. Om det är femton minuter kvar tills ni ska gå tillbaka till förskolan kan ni ta tre kottar och låta varje kotte symbolisera fem minuter. När en kotte tas bort vet barnen att fem minuter har gått. När bara en kotte återstår blir det en tydlig signal om att det snart är dags att avsluta. På samma sätt kan ni använda till exempel pennor eller klossar inomhus.

Time timer, timstock och tidsappar. Time timern är en klocka där en färgad skiva minskar allt eftersom tiden går. Ett liknande verktyg är timstocken som i stället visar nedräkningen med lysdioder. Det finns också tidsappar för surfplatta eller mobil som fungerar som en time timer eller timstock.

Timglas. Ett timglas är ett enkelt och konkret verktyg. Perfekt för korta återkommande aktiviteter med fast tid, till exempel handtvätt eller samling.

Strukturerade scheman. Bildstöd och aktivitetsordningar ger en visuell överblick över dagens rutiner och skapar förutsägbarhet. Flytta en pil för att tydliggöra varje nytt moment och visa att tiden rör sig.

Pernilla Unevik

Pernilla Unevik

Pernilla Unevik är förskollärare och specialpedagog samt utbildad sensomotorisk tränare. Hon arbetar som central utvecklingsledare där hon handleder och fortbildar pedagoger i förskolor och skolor i Österåkers kommun. Pernilla har skrivit boken Motorik med alla sinnen tillsammans med Åsa Hagdahl (2023 Gothia Kompetens).

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant