Idéutbyte i arbetslaget

Varför gör vi som vi gör? Lärträffen fokuserar denna gång på reflektion i förhållande till verksamhetens utveckling – förr, nu och framåt.

Att tänka på

Utse en samtalsledare och kom överens om vem som dokumenterar era reflektioner och slutsatser. Dokumentera konkreta exempel eller beskrivningar av hur ni arbetar med reflektion, vad ni har lärt er och hur ni planerar att vidareutveckla arbetet.

1. Vad är reflektion?

Hur definierar ni reflektion i det pedagogiska arbetet? När och hur sker reflektion i vardagen? Vad skiljer vardagsreflektion från mer djupgående utvärdering?

2. Vad har förändrats?

Fundera tillsammans på hur ert arbetssätt har förändrats genom åren. Vad gjorde ni förut som ni inte gör i dag – och varför? Vilken betydelse har dessa förändringar haft för barnens lärande?

3. Beprövad erfarenhet

Vad innebär beprövad erfarenhet i praktiken? Hur samlar ni kunskap om vad som fungerar? Hur kan ni tillsammans utveckla en medvetenhet om vad ni vill bevara och vad ni vill förändra?

4. Uppföljning?

Hur säkerställer ni att ni drar lärdomar av det ni provar i verksamheten? Hur dokumenterar ni reflektion och vad använder ni det till? Hur går ni från ”det vi ser” till faktisk förändring?

5. Vad vill ni testa?

Vad har ni sett fungerar väl i er verksamhet och vad vill ni utveckla? Vilka idéer vill ni prova framåt och hur kan ni följa upp och utvärdera dem tillsammans?

Till sist!

Arbeta fram en handlingsplan för hur ni kan vidareutveckla ert reflekterande arbetssätt genom att diskutera:

  • Hur och när skapar ni utrymme för gemensam reflektion i arbetslaget?

  • Hur säkerställer ni att reflektionen leder till utveckling – både för barn och pedagoger?

  • Hur kan ni synliggöra och föra vidare beprövade erfarenheter?

  • Hur kan ni göra barnen delaktiga i reflektionen kring verksamheten?

  • Hur kan ni koppla samman nuläge, dåtid och framtid i ert kvalitetsarbete?

 

Malin Ring

Malin Ring

Chefredaktör Förskoletidningen och Grundskoletidningen

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant