”Alla måste känna sig älskade”

Det emotionella arbetet är A och O för LisenHägerström. Hon får utmärkelsen Årets Förskolekraft för sitt inspirerande arbete i Knivsta. Inte minst gör hon allt för att skapa trygga barn. 

Redan på avstånd drar Lustigkulla förskola i Knivsta blickarna till sig. Förskolan har naturvetenskap och teknik som special-inriktning, och det märks. Den moderna byggnaden med åtta avdelningar är byggd i ljust trä, har stora öppna ljusinsläpp och en gemensam matsal som även fungerar som vinterträdgård. Runt förskolan finns ett stort grönområde. Också inne i huset finns spår av natur och teknik.

-– I den här burken bor en liten husmask, berättar Lisen Hägerström engagerat samtidigt som hon hemtamt rör sig bland de olika lärstationerna på hemvisten en trappa upp i det stora förskolehuset.

Larven har barnen i Lisens förskolegrupp hittat när de i går var på utflykt till en liten damm i förskolans närområde. Nu får larven bo här i burken tills den utvecklats färdigt till en slända. I fönstret där glasburken bor står flera burkar på rad. Här bor både paddyngel och andra småkryp.

Att Lisen Hägerström ville arbeta med barn, det visste hon tidigt. Redan efter gymnasiet började hon som tim-vikarie på en förskola.

– Jag har alltid varit intresserad av människor och hur vi uppfattar omvärlden. Jag hade själv en väldigt positiv uppväxt, där barnen var det viktigaste och de vuxna tog ansvar. Den känslan vill jag föra vidare.

Med ett stort intresse för ”i stort sett allt”, men ett extra stort intresse för frågor som rör anknytning och specialpedagogik, valde Lisen att förutom en grundutbildning till förskollärare också läsa en kurs i specialpedagogik. Efter några års arbete inom privat verksamhet sökte hon sig till den kommunala förskolan. 

– Jag trivdes på många sätt jättebra, men kände ändå att jag saknade det bredare kollegiala sammanhang och den möjlighet till kunskapsutveckling som en kommunal förskola kan ge.

Sedan 2017 är Lisen anställd i Knivsta kommun och 2018 flyttade verksamheten in i Lustigkullas nuvarande lokaler. Här har ledningen och pedagogerna gradvis utvecklat och byggt upp verksamheten till vad den är i dag. 

– Det ständiga lärandet och utvecklandet är något jag ser som väldigt givande och positivt. Att utvecklas betyder ju inte att det som redan finns är dåligt, utan att man tar det ett snäpp vidare. I vår förskola är till exempel flera pedagoger också handledare för studenter på förskollärarutbildningen. Lisen berättar vidare: 

– Dels är det ett sätt att stödja våra framtida kollegor, dels ger det oss möjlighet att vara en del av utvecklingen och hålla oss à jour med vad som är på gång inom olika områden.

Förutom att vara förskollärare för barngruppen med tre- till femåringar medverkar Lisen också i Lustigkullas arbetsgrupp med ansvar för förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

– Det här är frågor som jag verkligen brinner för. Det är inte ”bara” mitt yrke utan även det jag läser om och kompetensstärker mig i privat. 

– Min övertygelse är att det är det emotionella arbetet som är vägen till att skapa trygga barn med tilltro till sin egen förmåga. Barn ska känna att de är sedda, älskade och viktiga precis som de är, men också att det finns trygga vuxna som stödjer dem när de stöter på motstånd och svårigheter.

Även om Lisen tycker att det är viktigt att skapa lärmiljöer som stimulerar och utvecklar barnen, tycker hon samtidigt att det är viktigt att låta saker och ting ta den tid de kräver. Det finns ibland lite för stort fokus på görande i vårt samhälle i dag, menar hon.

– För att skapa relationer krävs det att vi som pedagoger både är emotionellt och medvetet närvarande i mötet med barnen. Vi måste vara tydliga och samtidigt kunna lyssna in barnen i vad de uttrycker, både med kroppen och språket.

– Och så måste vi vuxna våga leda och fatta beslut. Ordet ”bestämma” låter kanske lite hårt, men det handlar inte om att bestämma över utan att ta ansvar för och bestämma riktning. Barnen ska känna att nu är Lisen här och då går allt att fixa på ett bra sätt för alla. 

Lisen skrattar varmt när hon berättar. Och förklarar att hon inte alls menar att barnens viljor och önskemål kan ske direkt. Men de kan alltid bekräftas, bemötas och respekteras. 

– Min uppgift är att se till att alla barn mår bra. Det vet både barnen och jag. Att komma hit till förskolan och veta att det jag gör spelar roll är helt klart det bästa med mitt jobb. Samspelet med barnen där jag ser på dem att de vet att de är sedda och älskade, precis som de är – det är vad som gör det meningsfullt att gå till jobbet varje dag. 

Som den kunskapshungrande person Lisen är håller hon alla dörrar öppna inför vad framtiden för med sig. Arbetet på förskolegolvet är hon absolut inte mätt på, men samtidigt finns mycket inom det specialpedagogiska området som intresserar. 

– Jag brukar tänka att man vet när det är dags för nästa steg. Just nu trivs jag jättebra här i Lustigkulla, och att ha blivit utvald till Årets Förskolekraft gör mig väldigt stolt, glad och tacksam.

Årets Förskolekraft: Lisen Hägerström

Ur juryns motivering:

”Utmärkande för Årets Förskolekraft är det engagemang och den unika förmågan att skapa en lärmiljö som får varje barn att växa och känna tilltro till sin egen förmåga. Genom att kombinera lek, lärande och omsorg på ett sätt som främjar barnens delaktighet och självkänsla är hon en förebild för sina kollegor. Genom att engagera barn i kreativa projekt och vara en aktiv lyssnare, bygger hon starka pedagogiska relationer och uppmuntrar till ett utforskande lärande. 

Med en stark professionalitet möter hon varje barn med ömsesidighet och respekt och lyssnar aktivt så att de känner sig på riktigt viktiga. 

Hennes arbete med att förmedla förskolans värden till vårdnadshavare och omvärlden höjer inte bara yrkets status utan visar också på den betydande kompetens som krävs. 

Hon är förskollärare, inspirationskälla och en respekterad kollega vars arbete får både barn och vuxna att växa tillsammans. Årets förskolekraft strävar efter att göra en bestående positiv inverkan i barnens liv.”

Åsa Fridman

Åsa Fridman

Frilansjournalist

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant