Mätta barn är inte allt

Måltider i förskolan är inte bara ett sätt att stilla hungern utan också ett tillfälle för lärande och utveckling. Måltider diskuteras dock sällan under reflektion eller utvecklingsdagar. 

Genom att integrera pedagogiska element i måltidssituationerna skapar vi en miljö där barnen lär sig vad de äter, varför och hur det påverkar deras kropp och planeten. Forskning visar att tidiga erfarenheter kring matval och matvanor är avgörande för barns framtida hälsa. Varför inte använda måltiden som ett pedagogiskt verktyg?

Att integrera måltiden i undervisningen har pedagogiskt värde. När barnen utforskar maten öppnas deras sinnen för naturvetenskap och matematik. Genom att vi räknar tomater, experimenterar med olika smaker och funderar över hur potatisen växer blir undervisningen byggd på nyfikenhet. 

Språkligt utforskande kan också berika barnens ordförråd och kommunikativa färdigheter. Genom att samtala om matens texturer, smaker och ursprung ger vi barnen verktyg för kritiskt tänkande och problemlösning. Måltidspedagogik knyter an till förskolans uppdrag och kan forma hälsomedvetna och miljöansvariga vuxna.

Från och med detta nummer har vi slagit ihop Förskoletidningen med systertidningen Praktisk pedagogik, vilket ger dig allt du behöver samlat i en enda publikation. Praktisk pedagogik finns kvar som en del av tidningen och har samtidigt blivit ännu mer användbar med aktiviteter och övningar direkt anpassade för utbildningen. 

Med fokus på aktuella ämnen, artiklar, reportage och konkreta råd fortsätter vi att hjälpa dig i ditt viktiga arbete i förskolan. Vi hoppas att du kommer att uppleva detta som ett värdefullt steg mot ännu bättre pedagogiskt stöd.

Malin Ring

Malin Ring

Chefredaktör Förskoletidningen och Grundskoletidningen

Testa FRAI • Din kreativa AI-kollega i förskolan

Upptäck FRAI – den smarta AI-tjänsten skapad för att ge dig stöd och inspiration i förskolan. Med material baserat på Förskoletidningens innehåll kan du enkelt hitta svar och idéer som underlättar ditt arbete i förskolan.

FRAI är helt gratis! Skapa ett konto med din e-postadress och upptäck hur FRAI kan förenkla din vardag. Prova här.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än? 
Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant

Vi hittar dessvärre ingen aktiv prenumeration kopplad till uppgifterna du angivit

Om du redan är prenumerant

Har du en prenumeration på Förskoletidningen men lyckas inte logga in? Då kan någon av de två nedan förslagen hjälpa dig med detta.

  • Har du inget digitalt konto ännu? Då skapar du enkelt upp ett konto kopplat till din prenumeration för att kunna logga in och läsa alla artiklar.

Skapa ditt digitala konto

Vill du bli prenumerant?

Förskoletidningen ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant