”Tjejer kan leka med kapla också”

Killar och tjejer får ha precis vilka kläder de vill. Och man leker med den man känner för den dagen. Det tycker barnen i Tunets förskola i Borlänge, som jobbat med jämställdhet som en del av barnrättsperspektivet.

– Kolla en kille! ropar ett av barnen när den tecknade pojken Edwin visas på skärmen i bildrummet.
Förskolläraren Emilia Sandberg har satt igång ljudbilderboken Edwin och klänningen och barnen sitter förväntansfulla i ring. Hon släcker lyset.

– Den här boken heter Edwin och klänningen. Vad tror ni att den handlar om? frågar hon.

– En kille i klänning, säger Joel.

En diskussion bryter ut om det kan vara samma Edwin som går här i förskolan som är med i boken. Men han har en annan hårfärg.

– Han kan ha färgat håret eller kanske kammat det, föreslår ett barn.

– Nej. Det är en pojke som heter Edwin fast det är inte våran Edwin, slår Alvin fast efter en stund och boken kan fortsätta.

I handlingen önskar sig Edwin en klänning mer än någonting annat i världen, men hans mamma tycker inte att pojkar passar i klänning. Barnen får reflektera över hur de tror att han känner sig.

– Ledsen, säger någon.

– Pojkar kan visst ha klänning, säger en kille och flera barn instämmer.

– Vad tycker ni om det mamman säger då? frågar Emilia Sandberg.

– Inte snällt, säger Alvin.

När boken rullar igång igen får vi veta att Edwin gärna vill ha en klänning som han kan dansa i. Flera av barnen studsar upp på golvet och spontandansar.

– Edwin kan dansa varje morgon om han vill! säger Josefine.

Emilia Sandberg lugnar ner barnen och får dem att sätta sig igen. Edwin går till affären och tittar på en rosa, glänsande klänning som han köper för sina sparade pengar. På frågan om hur han känner sig nu kommer svaret unisont från barnen:

– Glaaaad!

Barnen får fortsätta resonera kring hur de tror att Edwin känner sig. Till exempel när han gömmer klänningen bakom pappas jacka i hallen under middagen. Någon tror ledsen, en annan nervös.

Eller när han springer på sin klasskompis i butiken.

– Edwin trodde nog att hon skulle skratta åt honom, säger Josefine.

De senaste månaderna har Tunets förskola jobbat med jämställdhet som en del av barnrättsperspektivet. Bland annat har man läst böcker och diskuterat innehållet – Hur känner sig personerna? Är det någon skillnad på hur flickor och pojkar behandlas? Och hur har vi det i förskolan, leker pojkar och flickor på olika sätt? Pedagogerna har också varit noga med att inte särskilja pojkar och flickor, utan istället se alla barn som individer som får leka med vilka leksaker de vill. Man har dessutom lyft fram att det finns olika familjer och att man ska benämna saker med ”det” och inte med ”han” eller ”hon”.

Allt slutar lyckligt för Edwin. När han provar klänningen kommer hans lillasyster in, och så även mamman som berömmer honom för att han har köpt en så fin klänning. Hon berättar att hon inte visste att det var så viktigt för Edwin. Efteråt blir det en liten diskussion om vad boken egentligen handlade om. Barnen lägger sig på mage på golvet och funderar. Några rastlösa ben sparkar i luften.

– Den handlade om att killar kan ha klänning, säger Josefine.

Barnen verkar överens om att man får ha vilka kläder man vill, oavsett om man är flicka eller pojke.

Om man tittar på hur det ser ut i världen så är det många män som bestämmer. Varför tror ni att det
är så?

– Hemma hos mig bestämmer mamma och pappa, säger Josefine.

Joel instämmer.

– Det vore bra om barnen fick bestämma mer. Då skulle jag bestämma att vi åker till Leos lekland varje dag. Och att vi skulle äta pannkaka hela tiden. 

Tunets förskola

I Tunets förskola på avdelningarna Lönnen och Aspen i Borlänge är barnen indelade i åldershomogena tvärgrupper. Här går 44 barn i åldern 3–5 år och här arbetar två förskollärare och fyra barnskötare.

Finns det speciella kläder som är för pojkar och för flickor?/Är det skillnad på att leka med pojkar och flickor? Barnen svarar.

 

Joel
Joel, 5 år:
– Killar kan ha klänning. Det är inte bara tjejer som får ha det. 

– Jag tycker att kapla- stavar och bygga med djur är mer för killar. Och det är bara killar som brukar rulla nerför kullen.
Alvin
Alvin, 5 år:
– Man får ha kläder som man tycker är fina. 

– Vi brukar leka i stora rummet. Då är det tjejer med också. Jag leker med både killar och tjejer.
Miranda
Miranda, 5 år:
– Jag tycker att man får ha på sig vad man vill. 

– Alla kan leka med alla. Vi leker mest i stora rummet och ute.
Josefina
Josefine, 5 år:
– Man får ha vilka kläder som helst. Alvin var fin i sin klänning. 

– Jag tycker om att vara i sagorummet men tjejer kan leka med kapla också.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karin Janson

Karin Janson

Frilansjournalist och författare.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i Förskoletidningen Praktisk pedagogik.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Förskoletidningen och Förskoletidningen Praktisk pedagogik ger dig inspiration, fördjupning, diskussionsfrågor och övningar – verksamhetsnära kompetensutveckling när den är som bäst!

Bli prenumerant